Китай налага по-строги ограничения върху износа на маски и други средства за лична защита, като изисква пратките да преминават задължителни митнически проверки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Новите правила, които влизат в сила незабавно, са поредният опит на Пекин да балансира между силното търсене от цял свят на предпазни средства срещу разпространението на COVID-19 и необходимостта да гарантира, че производители и търговци няма да наводнят пазара с несертифицирани или негодни стоки.

Някои правителства и болници вече се оплакаха, че средствата за лична защита, които са получили от азиатската държава, са неизползваеми.

Нидерландските власти например изтеглиха десетки хиляди маски, получени от Китай, тъй като те не са покрили стандартите за качество.

Китайските власти по-рано този месец въведоха изискване износителите на маски да представят документи, че продуктите им са регистрирани за продажба на китайския пазар и отговарят на стандартите в страната вносител.

Според експерти новите проверки обаче могат да удължат процедурата за одобрение на партидите за износ с дни или дори седмици.