Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисова градина, излиза от ареста.

Софийският градски съд измени мярката му за неотклонение от “задържане под стража” в следващата по тежест “домашен арест”, съобщиха от институцията.

Съдебният състав мотивира решението си с факта, че подсъдимият е задържан от 22 февруари 2017 година, което е повече от 3 години арест.

По делото предстои видеоконферентен разпит на свидетел в Англия, който предвид световната пандемия и последвалите я ограничителни мерки не е ясно дали ще може да се проведе скоро.

До този момент по делото съдът провеждаше редовни съдебни заседания и исканията за изменение на мярката на подсъдимия бяха оставяни без уважение.

Йоан Матев е със забрана да напуска страната и с решение на съда ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване.

Определението на Софийския градски съд може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Георги Игнатов беше намушкан смъртоносно на 2 юни 2015 година в Борисовата градина. Процесът срещу Йоан Матев започна по същество през април 2018 г.

Ако той бъде признат за виновен, ще получи присъда между 5 и 12 години, тъй като по време на убийството е бил непълнолетен. Освен това ще бъде приспаднат и срокът, в който подсъдимият се намира зад решетките, тоест над две години.