Австрийското биотехнологично предприятие "Апейрон байолоджикс" вероятно е разработило лекарствено вещество за лечение на COVID-19. Започват клинични опити с 200 тежкоболни пациенти от Австрия, Германия и Дания, предаде БТА.

Всъщност разработката на АПНО1 е била предназначена за лечение на остро протичащи увреждания на белия дроб, респективно на акутен отказ на белия дроб. Тъй като тези заболявания се наблюдават и при болни от COVID-19 и могат да завършат със смърт на пациента, веществото се изпробва и върху хора, заразени с коронавирус САРС-Ков-2 и впоследствие получили тежки усложнения, заявява компанията в съобщение за медиите.

Проектът е предвиждал веществото да се приложи на 24 пациенти от Китай още през февруари. Но поради забавяне от страна на китайските власти клиничните изпитания не бяха започнали досега, заявява в интервю генетикът Йозеф Пенингер, основател на биотехнологичната фирма "Апейрон".

В Германия, Дания и Австрия клиничната студия стартира без бюрократични спънки. На първите тежкоболни пациенти ще бъдат включвани 30-минутни системи два пъти дневно в продължение на една седмица. От Австрия в теста участват клиники от Виена, Залцбург и Инсбрук.

Веществото АПНО1 ще трябва "да заблуди" коронавируса. То наподобява човешкия ензим, който вирусът използва, за да проникне в клетката.

"Ние отваряме врата, която изглежда точно както изглежда вратата, ползвана от вируса, за да проникне в къщата ни. Така вирусът ще е изправен пред хиляда врати, но само една е вярната", обяснява Пенингер.

Чрез тази заблуждаваща маневра вирусът ще се свърже с веществото АПНО1 вместо с повърхността на клетка.Така няма да може да я зарази, а ще се изхвърля от огранизма заедно с медикамента.

Същевременно субстанцията ще предпазва от възпаления в белия дроб и от възможен отказ на органа да действа.

"Разбира се, сега трябва да направим много прецизни наблюдения в клиничните студии, които да покажат дали препаратът действа така и на пациенти, заразени с вируса", пояснява Пенингер.

Опитите ще отделят особено внимание на това дали прилаганите венозно системи ще подобрят състоянието на пациентите, и по-точно дали ще предотварят влошаване на състоянието им и отказ на вътрешните органи да действат, продължава генетикът.

"Освен това ще наблюдаваме органичните процеси, поведението на вируса и развитието на възпалителните параметри."

Контролът на всеки пациент ще продължи 29 дни след края на прилагане на препарата. По мнението на Пенингер анализът на резултатите ще е готов до началото на лятото. Ако всичко върви по план и АПНО1 действа както се предполага, следващата стъпка ще бъде лекарството да бъде разрешено за приложение в световен мащаб.

Пенингер, който е започнал да изучава АПНО1 преди 15 години, е уверен в успеха.

"Едновременно с изследванията започнахме и производството на препарата." Той подчертава обаче, че не съществуват чудодейни лекарства.

Изследванията се финансират с обществени средства.