Службата на руския главен прокурор обяви, че от днес започва да блокира достъпа до "фалшиви новини" в постове в социалните мрежи, критични към карантинните мерки в Москва срещу разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От прокуратурата дават пример с видеоклип, на който един мъж обвинява властите, че се опитват да наложат "дигитален концентрационен лагер" и твърди, че е в ход държавен преврат. Друг пост описва система за специални пропуски, които позволяват на притежателите да се движат свободно из града.

Московските власти са пуснали мобилно приложение за проследяване и възнамеряват да въведат QR-code система, за да може полицията да следи за спазването на карантината в Русия. В страната има вече близо 12 хиляди заразени и 94 смъртни случая от COVID-19.

През миналата година в Русия бе приет закон за нови големи глоби за хора, които разпространяват дезинформация или оскърбяват държавата. Това предизвика критики от някои руснаци, че в страната се засилва цензурата.