Правителството връща задължителното носене на маски при излизане навън. Като мярката ще влезе в сила най-вероятно в полунощ, за да важи за тези, които ще излизат за празниците (утре е Цветница - бел. ред.). Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС в събота. 

Маските бяха въведени като задължителни със заповед на здравния министър Кирил Ананиев на 30 март като се предвиждаха сериозни глоби. Ден по-късно той отмени това разпореждане след реакции, че медицински маски липсват по аптеките, че не е уточнено кои са местата кои се смятат за публични и т.н.

Борисов коментира отново и предстоящите Великденски празници, по време на които църквите остават отворени като ще се извършват всички литургии, ще се дава причастие от една лъжица и т.н. Решението за този подход беше огласено преди дни след среща на премиера и Св. синод.

Самият Борисов все пак каза, че на този Великден ще остане вкъщи.

"Призовавам най-отговорно. В 12 часа на Великден ще изляза на двора и ще викам колкото имам глас "Христос воскресе". Не може владиката да каже "затварям църквата", ще трябва да си хвърли килимавката. Това е все едно Мутафчийски да каже "не ходете в болница, а се лекувайте при шамани". Убеден съм, че Господ ще ни чуе", обяви той днес.

Той изтъкна, че в други страни са затворили църквите, докато той е решил да разчита на самосъзнанието и отговорността на хората.

Според премиера ниската заболеваемост успокоявала обществото.

"Огромната част от българите разбират, че трябва да се спази единственото правилно действие - дистанцията", каза Борисов.

"Най-трудното ни предстои. Рисковата група е много голяма. Ако влязат всички в болница, за кратък период от време ще понесем катастрофална щета. Следващите две седмици ще ни е много трудно", добави той.

България вече работи за изграждане на собствено производство на тестове. Според Борисов това ще е факт до 2-3 месеца. Имаме резерв от 10-15 хил. PCR теста. За икономия на тестовете вече ще се прилага и т. нар. тестуване по метода на пуловете, както предлага проф. Радка Аргирова.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че остава само една стъпка от предварително одобрения план, по който България се движи за кандидатстване в чакалнята на еврозоната.

"Имаме уверението, че ангажиментите от наша и от страна на нашите партньори са непроменени и ако си свършим работата в указания график, ще успеем да се присъединим едновременно към банковия съюз и към чакалнята", заяви Горанов.

Борисов допълни, че има шанс да влезем в чакалнята и да се възползваме от парите, които Европейската централна банка отпуска на страните от еврозоната за справяне с кризата, предизвикана от епидемията. Той обаче отказа да уточни как точно ще стане това, защото темата е чувстителна. Единствено каза, че е имал разговори по темата.

Вчера премиерът заяви, че до края на месеца България ще подаде документи за кандидатстване в чакалнята на еврозоната.