Шампионът на Беларус "Динамо" (Брест) демонстрира изобретателност, за да си помогне в условията на глобална изолация заради пандемията. Първенството на страната е единственото в Европа (и едно от петте в света), което се играе в момента, но трибуните са все по-пусти.

Противно на изявленията на президента Александър Лукашенко, че Беларус се справя с коронавируса без излишна психоза и че няма причина за строги извънредни мерки, запалянковците изглежда са уплашени и предпочитат да гледат мачовете  у дома.

"Динамо" (Брест) продава билети онлайн за фенове по цял свят. Който си купи може да прати снимка, която се разпечатва и поставя на манекен с екип на любимия му отбор. Така новите почитатели на беларуската Висша лига се оказват зрители и "на живо". 

Нещо повече - те получават книжката от мача, доставена им от куриер на адрес за сметка на клуба. "Динамо" прибегна до тази практика при домакинския мач срещу "Шахтьор" (Солигорск) за Купата (2:0), а ще пусне виртуални билети и за утрешния си двубой за първенство.

За срещата с "Шахтьор" шампионът е имал продажби във Великобритания, Русия, ОАЕ, Иран...

Първенството на Беларус започна на 19 март и първоначално посещаемостта по стадионите беше като обичайната, но с всеки изминал кръг намалява. А местната футболна федерация направи добри пари, като продаде правата за излъчване на над 10 чуждестранни телевизии. Сред тях е и "Нова броудкастинг груп".

Според официалните данни до днес регистрираните случаи на COVID-19 в Беларус са 1981, починалите са 19, излекуваните - 169.

А практиката с продажба на виртуални билети става все по-актуална по-цял свят. Използва я "Левски" за мач срещу "Лудогорец", който беше отложен и не е ясно кога ще се играе. Четвъртодивизионният германски клуб "Локомотиве" (Лайпциг) пък вече продаде над 100 000 такива билети за мач срещу неизвестен противник през май. Той ще се предава само онлайн.