Хазната на Съединените американски щати излиза на дефицит от 744 милиарда долара през първата половина на фискалната 2020 година, съобщава днес Ройтерс, цитирайки данните на министерството на финансите. Данните са стряскащи и почти достигат до тези, наблюдавани в годината на последната тежка икономическа криза от 2008-2009 г. 

Важно е да се отбележи, че в края на март приключва първата половина на фискалната година, защото в САЩ тя започва през октомври на миналата. 

Резултатите на хазната ще се влошават допълнително, като се има предвид, че започващите огромни разходи по спасяването на малкия и средния бизнес, на стопанските гиганти и физическите лица в условията на тежката рецесия, все още не са отчетени. 

Освен това бюджетът ще се лиши от значителна част от очакваните приходи заради невъзможността на много предприятия да продължат работата си. По примера на повечето държави в света САЩ отложиха и с няколко месеца плащането на основните данъци в страната. Всичко това означава, че ако кризата с коронавируса не бъде овладяна скоро, хазната ще подобри рекорда за краен бюджетен дефицит от 2008 г. 

Тогава полугодието завърши с рекорден в историята дефицит от 975 млрд. долара. Цялата година пък донесе минус от 1,41 трилиона долара.  Според изследователите от Oxford Economics втората половина на годината ще донесе допълнителни 1,5 трилиона долара дефицит, който сумарно за цялото време ще достигне фантастичните 2,2 трилиона. Точно колкото струва целият спасителен план на правителството.

Ако всички тези прогнози се изпълнят, то това би означавало, че управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева е била права, когато преди два дни заяви, че предстоящата рецесия ще бъде по-дълбока от финансовата криза преди 12 години и ще се доближим до ефекта от Голямата депресия в края на 20-те години на двадесети век.

Преди няколко дни финансовият министър на САЩ Стивън Мнучин обяви, че администрацията на президента Тръмп ще направи всичко възможно, за да отвори напълно икономиката от средата на май. Всичко обаче зависи от разпространението на вируса. 

На фона на стряскащите числа в бюджета фондовата борса в Ню Йорк записа доста добра седмица с повишаване на стойностите на трите големи индекса - Дау Джоунс, S&P 500 и на технологичния НасДак. 

Първи голям тласък даде отказването на Бърни Сандърс от надпреварата за кандидат за президент от Демократическата партия. Той обяви, че прекратява кампанията си, а последният оцелял е Джо Байдън - вицепрезидент на Барак Обама. Сандърс се считаше за любител на социалистически икономически практики, тежки харчове и за враг на корпорациите.