Сър Стърлинг Мос, считан за един от най-великите пилоти във Формула 1 без световна титла, почина на 90-годишна възраст след дълго боледуване, съобщи съпругата му.

„Той почина както живя, изглеждайки прекрасен“, заяви жена му Сузи за "Дейли Мейл", цитиран от БГНЕС.

Съотборник в "Мерцедес" на петкратния световен шампион Хуан Мануел Фанджо, британецът спечели 16 състезания през 50-те и началото на 60-те години на миналия век, когато битката в спорта бе много ожесточена.

Той е четирикратен вицешампион и трети на три пъти в генералното класиране. Нито един друг пилот в историята не е печелил толкова състезания и не е триумфирал с титлата във Формула 1.

Мос е и първият британец, който печели домашното си състезание, надвивайки Фанджо през 1955 г.

Шофьорите на Острова, карали с превишена скорост, били запитвани от пътните полицаи: „За кого се мислите? Стърлинг Мос?“ Легендата е разказвал, че получил същия въпрос от ченге. 

Мос е можел да стане първият световен шампион за Великобритания във формулата през 1958 г., вместо Майк Хоутърн. Тогава той губи титлата с една точка, след като иска от стюардите да възстановят дисквалифицирания му сънародник на Гран При на Португалия.

„Чувствах, че е погрешно и говорих от името на Майк. Те му върнаха отнетите точки, а това ми костваше титлата", казва Мос, който печели четири състезания за сметка на едно от Хоутърн.

Мос така и не се приближава повече до мечтаната титла, но не съжалява за постъпката си.

Британецът приключи професионалната си кариера с инцидент през 1962 г., при който остава в безсъзнание за месец и обездвижен за половин година. Получава званието „сър“ през 2000 г. за заслуги към автомобилните спортове.

Мос се разболява в Сингапур в края на 2016-а и прекарва 134 дни в болница, борейки се с инфекция. Преди това той оцелява след падане в асансьорна шахта в дома си в Лондон, счупвайки и двата си глезена и четири кости на стъпалата.

През януари 2018 г. той се оттегли изцяло от публични изяви.