В остра проповед по случай празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница) пред катедралния храм „Св. св. Варнава и Иларион“ кипърският митрополит на Морфу Неофит критикува премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и президента на Кипър Никос Анастасиадис, които затвориха храмовете в техните държави (бел. ред. - вчера двама души са били изправени пред съд за това, че тайно са приели свето причастие в съседна Гърция в разрез с разпоредбите на властта).

Неофит е един от най-известните и влиятелни владици не само в Кипър, а и в Гърция. В проповедта му вчера се откроява неговата радост от това, че храмовете в България не са затворени, като той изказва благодарност за това към премиера Бойко Борисов, съобщава "Добротолюбие" - представител на гръцката агенция Romfea.gr.

Ето и откъс от казаното от митрополит Неофит, което засяга пряко България:

„Този, който иска да се причасти с Тялото и Кръвта Христова, и вярва, че това Тяло е животът - не само сегашният, но и вечният, където няма болести и смърт – най-доброто лекарство и за тази болест, и за следващата, която идва, е Тялото и Кръвта на Иисус Христос! Това е самата истина.

Сега, когато затваряме църквите и забраняваме светото Причастие и плашим народа да не идва, все едно да затваряме болниците и аптеките. Когато искаме, начини има, като хигиена и т.н. Вярващият сам трябва да реши дали да се причасти. Както имат права невярващите, така имат права и вярващите, но днес правата на вярващите са отнети (между другото митропоит Неофит е юрист по образование, преди да стане монах, б.р.).

Днес дълбоко благослових министър-председателя на България, който каза: „С властта, която имам, всичко мога да направя, но не мога да затворя Църквите. Това е над мен.“ Знаете ли какво благословение ще има България, това се потвърждава и от факта, че св. Никифор Прокажения се яви и ще пази страната." (Такива сведения се разпространяват сред православните в България напоследък, б.р.)

Митрополитът, който често е мишена на критики заради острия си и безкомпромисен език, продължава:

"Вижте статистиките в държавите, където се извършва православна света Литургия, колко малко смъртни случаи има, и колко много починали, където няма Литургия. Желая всеки да премери силите си и който ни повика, ще намерим начин да бъдем близо до него.

И за онези, които имат този тежък грях в тези свети дни - да оставят хората със страх в сърцето им и без светото Причастие - Бог да ги помилва. Страстната седмица е един урок по смирение.

Господ да ни прости, Господ  да ни благослови, Господ да ни възпитава!"

Ето и линк към цялата проповед на владиката Неофит, която е на гръцки език и е изпратена на "Добротолюбие" от митрополията на Морфу в Кипър. За България думите му може да чуете след 5-ата минута.