За последните 24 часа има общо 19 потвърдени нови случая на коронавирус, в болница са постъпили 9.

С това случаите за страната стават 695 – увеличение с 2,8% на фона на предишния ден.

Активни са 581 от тях. А новопостъпилите в болници вчера са 14: в Александровска - 2-ма, в "Токуда" и в Инфекциозна - по 1 и 10 са амбулаторни.

От областите вчера 4 са в Стара Загора, а в област Благоевград има болен мъж на 33 г. от Гоце Делчев с двустранна пневномия.

Сред медицинските лица положително реагиралите вече са 37, новият случай е акушерка на 43 г. от Спешна медицинска помощ.

Така медиците от Бърза помощ са 9, като там, както и и при военните, се извършва масово тестване на персонала, допълни Мутафчийски.

Излекувани са 81 души – 10 нови, от които 8 мъже и 2 жени, като най-много са във Варна - 5-има.

Общо оздравелите също дават превес на мъжете - 55 мъже и 26 жени.

Починалите за страната са 35, като току-що тази сутрин е обявена и жена от Смолян.

Така новите са мъж от Пещера с диабет и хипертония. Друг на 86 г. в "Пирогов" с хронична бъбречна недостатъчност, мозъчно-сърдечна недостатъчност и др. И мъж на 85 г. с придружаващи ХОБС, диабет и сърдечно-съдови. Новият случай от сутринта е 73-годишна жена с онкологично заборяване и диабет в Смолян.

Общо настанени в болница са 194 пациенти, които са предимно в София - 122-ма, от които 28 са в интензивно отделение. 

Мутафчийски благодари на американското посолство, което е дарило 6500 PCR теста, които в момента са на митницата.

Важната новина, която каза проф. Мутафчийски, е, че в Министерството на здравеопазването върви усилена подготовка за възстановяване на ваксинациите на децата, женските консултации, както и отварянето за планови операции, планови консултации и планови лечения.

Сега се изработват механизмите, по които това да стане, каза Мутафчийски.

"Целият контингент ще бъде обхванат - никое дете няма да изпусне никоя имунизация, това може да стартира веднага след празниците", допълни го доц. Кунчев. 

Мутафчийски опроверга и една фалшиво оптимистична новина - в медицинските издания имало достатъчно публикации, че няма защита за този, който го е преболедувал, и не е вярно, че "изработваме една армия", недостижима за вируса.

Резултатите от изследванията в Банско

След повсеместните изследвания в курортния град, който безпрецедентно бе напълно затворен, резултатите са: от 334 изследвани 28 положителни, или 8,4%.

С активна инфекция от тях са само 3-ма, което е 0,9 на сто. Резултат за прекарана инфекция дават 17 души. Такива със сравнително скоро прекарана са 8.

"Около 8% от изследваните лица са имали среща с вируса – къде по-скоро, къде по-отдавна, каза доц. Кунчев. Това показва, че ние, макар да не можем да спрем циркулацията на вируса, успяваме да я задържим под контрол."

Нашите власти направиха паралел с германски град, който бил изследван по подобен тертип и положителните тестове са 15%.

"Очевидно в Банско не е бил чак толкова интензивен процесът", заключи Кунчев.

На журналистически въпрос водят ли статистика по кръвна група, Мутафчийски каза, че засега не водят нито по кръвна група, нито по зодия.

На друго питане - къде сме, сравнено с други държави като дял починали на глава от населението, той каза, че до март статистиката говори за 4,9% на глава от населението. А в чужбина числата варират от 0,5% на глава в Южна Корея до 7 процента и повече в други държави.

Мутафчийски обаче отбеляза и още нещо интересно - че в някои страни започват да водят починалите със съпътстващи заболявания като жертва именно на съпътстващото заболяване. А за жертви на COVID-19 смятат само болните без друго заболяване.