След като столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви на Цветница, че това лято няма да се засаждат цветя в парковете с цел спестяване на средства, днес обяви, че общината няма да реализира проекти за ремонти на улици за 8 милиона лева, както и на други обекти за още 5 милиона лева.

Ръководството на Столичната община все още не е представило актуализацията в бюджета, която се налага заради COVID-19, като предстои тя да бъде обсъдена днес в комисии и гласувана на заседание на общинския съвет в четвъртък. В същото време Фандъкова отчете над 12 милиона лева загуби само за март на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) и на транспортните оператори.

Столичният кмет бе гост в студиото на бТВ тази сутрин. Тя обяви, че улиците, чийто предвиден ремонт няма да се осъществи, може и да са важни за съответните квартали, но не са ключови. Общината обаче няма да се отказва от финансирането, строителството и ремонтите на големите обекти - метрото, вътрешните рингове, връзките с Околовръстния път и детските градини - даде заявка тя. След Великден ще стартира и трятият етап от реконструкцията на булевард "България".

По думите й общината щяла да опита да намали разходите във всички сфери, без това да се отрази на тези стратегически обекти.

Фандъкова отново отчете 6 милиона лева загуби за ЦГМ само за март и 6,5 милиона загуби за транспортните оператори, тъй като пътникопотокът е намалял с 5 до 7 пъти. Даде заявка обаче, че след 21 април ще започне поетапно отпадане на освобождаването от заплащане за ползване на синя и зелена зона. Мотивът: сега са претоварени. Ще бъде върнато заплащането първо за синя зона.

От днес пък ще се намали интервалът на движение на влаковете на метрото и в следобедните часове заради час пик. Между 16:30 и 18:30 ч. влаковете по първа линия ще се движат на интервал 4,5 минути, а по втора - на 9 минути.

Според Фандъкова 90% от софиянци спазват правилата за физическа дистанция и останалите наложени мерки. По думите й от началото на извънредното положения е София са съставени над 500 акта за нарушаване на тези правила.

"Санкции ще има, защото трябва да сме безкомпромисни. Нарушаването на правилата застрашава всички", коментира тя.