Нова форма на кредитиране за малкия и средния бизнес, за микропредприятия и за стартиращи такива представи днес ръководството на държавния Фонд на фондовете на брифинг в Министерския съвет. 

От думите на Мартин Дановски - председател на управителния съвет, се разбра, че целта на схемата е отговор на това ново предизвикателство в лицето на икономическата криза. От всичко се разбра, че новите кредити ще се реализират по същия начин, както и тези, които минават през Българската банка за развитие. Тоест Фондът на фондовете ще издава гаранции към търговските банки, които ще бъдат кредитор от последно ниво за потребителите. 

"Направихме това, което през последните години се научихме да правим най-добре - да структурираме и разпределяме публични средства, подкрепени най-вече от средства от фондовете на ЕС. Ние управляваме 1,2 млрд. лв., а освен това сме привлекли частни средства. Общо са 1,5 млрд. лв., от които над 60% вече сме пуснали на пазара под формата на гаранции, кредити, рисково дялово финансиране", обяви в началото Дановски. 

Не е ясно дали всички категории кредити ще имат лихви или не. Днес беше обяснено, че се обмислят безлихвени заеми, но ситуацията е несигурна и тепърва ще се разбере дали това е възможно. Няма дата за тръгване на схемата, няма и все още завършени преговори с търговските банки. Накратко - кредити ще има, но неясно кога, неясно по какви правила.

Мерките на фонда могат да бъдат разделени на 4 основни точки. Факт е, че повечето от тях са вече действащи и нямат особена промяна с времето отпреди кризата. Важно е да се уточни, че с изключение на първите две мерки, другите са вече действащи от години. Обещанието е, че кризисният момент ще ги направи по-достъпни.

1. Нов гаранционен продукт за малките и средните предприятия - практически ясен и традиционен инструмент. Фондът ще отпусне гаранции към търговските банки на стойност от 170 млн. лв., от които се очаква реален мултипликатор в номинални кредити от над 750 млн. лв. Те ще се отпускат предимно за оборотни средства. Кредитите са дългосрочни - до 10 години. Вероятно отпускането ще става по облекчен режим и с малка административна тежест.

Тук вероятно ще има възможност за безлихвени кредити, но само за тези фирми, които могат да гарантират, че ще запазят заетостта на служителите си. 

Обмисля се и ретроактивност на мярката - тоест тя да действа и за кредити, които вече са договорени преди пускането на схемата. Тоест, ако един кредит е бил изтеглен на 1 април, фирмата ще може да ползва гаранцията на фонда, след като програмата бъде пусната в действие.

2. Схема за микропредприятия и самонаети - отново нищо изненадващо. Отнася се за наскоро открити предприятия - най-много отпреди три години (б.р. - обмисля се вариант за разширяване на ножицата до такива на 5 години), с кратка бизнес история или с никаква. Допълнително към нея са включени хора, които преди са били трайно безработни, но сега участват в някаква форма на стартиращо предприятие, уязвими групи до 29 години също могат да ползват схемата. 

В масовия случай става дума за малки семейни бизнеси, където заетите са основно членове на семейството. За програмата са отделени 24 млн. лв., а кредитите вероятно ще се отпускат с таван до 50 000 лв. 

Вероятно отново ще става дума за нисколихвени кредити, но се обмисля и тоталното премахване на лихвите. 

3. ИТ компании - 150 млн. лв. ще могат да се ползват от технологични компании под формата на дялови инвестиции от страна на фонда. Целта на упражнението е да се налее ликвидност в затруднени компании, които обаче имат потенциал да създават продукти с висока добавена стойност, които да създават блага в икономиката, след като кризата отмине. 

4. Финансиране на общините за градска среда - инструмент, който и сега действа. Той е финансиран от оперативна програма "Градска среда" и в него има около 350 млн. лв. Целта е общините да продължат да инвестират в раширяване и подобрение на средата, но новото е, че инструментът ще бъде отворен за ползване и от компании в секторите на туризма, транспорта и здравеопазването. 

Фондът на фондовете ще предлага, както и ББР, и портфейлни гаранции към търговските банки. 

Въпреки неколкократните опити на ръководството на Фонда на фондовете така и не можаха да обяснят кога ще започнат да действат схемите, какви ще са условията за кандидатстване и какъв ще бъде редът по кандидатстването.

От всичко казано дотук може да се направи изводът, че държавата продължава да организира икономическите мерки около наливането на ликвидност във фирмите през кредити. Все още се чакат обещаните мерки за безвъздмездно финансиране, които анонсира преди време вицепремиерът Томислав Дончев. 

Фондът на фондовете управлява средства по четири оперативни програми - ОП “Развитие на човешките ресурси“, ОП “Иновации и конкурентоспособност“, ОП „Околна среда“ и ОП „Региони в растеж“. Целта му е да финансира проекти, които потенциално биха могли да започнат да се самоиздържат, те осигуряват инвестиционна подкрепа чрез заеми, гаранции или дялово участие.