Поредица специални видеоуроци за подготовка на учениците за националното външно оценяване (НВО) в края на 4. и на 7. клас създаде най-голямата издателска група в България – „Просвета“.

Уроците ще бъдат излъчвани под мотото „Националното външно оценяване – мисията е  възможна“. Те са част от изключително успешната инициатива на издателството „Учим онл@йн с учител“, която стартира веднага след извънредната ваканция в началото на март.

Чрез новите видеоуроци, учениците от 4. и 7. клас ще получават ценни съвети и практически насоки за предстоящите изпити по български език и литература и и по математика от учители с богат опит в подготовката на ученици за НВО, участвали в съставянето на изпитни задачи и в оценяването на учениците през предходните години.

В уроците ще бъдат анализирани примерни задачи и техните решения в съответствие със зададения от МОН формат на изпитите. Така децата ще се запознаят със спецификите на предстоящите тестове и ще упражняват отделните типове задачи, което ще подпомогне непосредствено тяхната успешна подготовка.

От 21 до 24 април ще бъдат излъчени първите уроци от цикъла по следния график:

  • 21 април, 14 ч.: Урок по български език и литература за 4. клас;
  • 22 април, 14 ч.: Урок по български език и литература за 7. клас;
  • 23 април, 14 ч.: Урок по математика за 4. клас;
  • 24 април, 14 ч.: Урок по математика за 7. клас.

Както досега, и тези уроци ще се излъчват на сайта на „Просвета“ и на страницата на издателството във фейсбук и ще бъдат достъпни свободно за всички, които проявяват интерес.

До края на учебната година „Просвета“ планира да излъчи по още няколко специални урока за подготовка за НВО в 4. и в 7. клас.

„Искаме за пореден път да покажем, че нашата работа е ориентирана към актуалните нужди на системата и че сме способни бързо и адекватно да реагираме в помощ на учениците и учителите. Огромният интерес и многото положителни отзиви към нашите видеоуроци ни стимулират да търсим нови начини за подкрепа в тази трудна за всички ситуация“ - посочват от издателството.

До момента излъчените видеоуроци на „Просвета“ имат над 800 000 гледания само на страницата на издателството във фейсбук.

От издателската група първи пуснаха безплатни образователни ресурси – електронни учебници от 1. до 10. клас, електронни познавателни книжки за най-малките, както и видеоуроци по основните теми и предмети от учебния материал от 1. до 7. клас.

Видеоуроците на „Просвета“ са предоставени безвъзмездно за излъчване в програмите на БНТ и на BG ON AIR и в специалния филмов пакет на VIVACOM.