Експерти прогнозират 35 процента спад на британската икономика и удвояване на безработицата в страната (до 10 процента) през второто тримесечие заради наложените мерки в борбата с COVID-19.

Офисът на бюджетната отчетност (OBR) предвижда бюджетният дефицит да достигне 273 милиарда паунда (близо 612 милиарда лева) през 2020/2021 година, който би се равнявал на 14 процента от БВП на страната и би бил най-големият от Втората световна война насам, предаде Ройтерс.

Тази мрачна прогноза се дължи на презумпцията, че блокадата в страната ще продължи три месеца и ще бъде последвана от нови три месеца, през които част от ограниченията ще бъдат премахнати. Според OBR икономиката може бързо да скочи обратно след спада през второто тримесечие.

Смъртните случаи във Великобритания може да са с 15 процента по-високи, отколкото се е смятало досега, предава Ройтерс, като се позовава на нова информация за починали на места различни от болници - като старчески домове. Офисът за националната статистика съобщи, че 6 235 души са починали в Англия и Уелс до 3 април, в чиито свидетелства за смърт е бил споменат COVID-19.

Един от експертите посочи, че общият брой на споменатите случаи на коронавируса надвишава с 15 процента предоставените от Националната здравна служба числа.