Държавната компания "Булгаргаз" ще може да реши сама как да върне пари на клиентите си на свободния пазар - тоест на бизнеса, заради намалените със задна дата цени на природния газ от "Газпром експорт". 

Това е изводът от приетите днес окончателно промени в Закона за енергетиката. Те се наложиха, след като руската компания - в резултат на дело за злоупотреба с монопол от Европейската комисия - сее съгласи да намали цената на газа за България със задна дата и да промени начина на изчислението й в бъдеще. В резултат "Газпром експорт" преведе около 150 млн. лева на българското държавно дружество. В закона обаче нямаше механизъм за промяна на цените за минал период, нито за възстановяване на суми на клиентите на "Булгаргаз", а оттам - на крайните потребители. 

Приетите днес правила засягат само дейността на "Булгаргаз" като обществен доставчик - тоест по цени на регулирания пазар. Намалените цени ще са за 8 месеца назад - от 5 август 2019 до 31 март 2020 г. От 1 януари 2020 г. обаче компанията продава не само на клиенти по цени, определени от КЕВР - като топлофикации и газоразпределителни дружества, но и на бизнеса - на т.нар. свободен пазар. Именно връшането на парите на индустрията за първото тримесечие на 2020 г. беше проблемно. Заради първоначалната липса на вариант това да стане от Асоциацията на организациите на работодателите в България поискаха оставката на министърката на енергетиката Теменужка Петкова. По изчисления на бизнеса става дума за около 45 млн. лв., които "Булгаргаз" дължи заради надвзети суми, тъй като на практика цената на свободния пазар е била обвързана с тази на регулирания пазар.

Преди седвица от Европейската комисия пристигна становише с изразено притеснение за евентуална намеса на държавата в свободния пазар заради промените, свързани със споразумението с "Газпром". Депутатите обаче решиха правилата в закона да важат само за обществения сектор, на който оперира "Булгаргаз", а останалите казуси държавното дружество ще решава само. По време на заседанието на енергийната комисия вчера шефът на компанията Николай Павлов намекна, че ще пита принципала (Министерството на енергетиката - б.р.) как да връща пари на бизнеса. 

Приетите днес правила регламентират изчисляването на по-ниски цени на газа за минал период и как те ще върнат на потребителите. КЕВР ще се произнесе за новите по-ниски цени на газа за всеки от месеците от август 2019 до март 2020 г., като предложения за размера вече са постъпили от "Булгаргаз". Газовият доставчик ще има 20 дни, за да пресметне дължимите обратно суми на клиентите си. С топлофикациите ще бъдат подписани споразумения и 14 дни след това те ще получат парите си, които на свой ред трябва да изчислят колко имат да връщат на домакинствата. Срокът за това е месец, като сумите ще се приспадат към бъдещи сметки. Пари ще се връщат в случаите, когато дадено домакинство вече не е клиент на услугата.

До 31 октомври КЕВР ще трябва да представи отчет пред Народното събрание за възстановените от "Булгаргаз" суми на клиенти, реши още парламентът - по предложение на БСП, което бе прието.