Може да се наложи САЩ да изтърпят мерки за физическо дистанциране като заповеди хората да стоят по домовете си и затворени училища до 2022 г., ако не бъде намерена бързо ваксина, предаде Си Ен Ен.

Телевизията цитира изследователи от харвардско училище по обществено здраве (Harvard T. H. Chan School of Public Health), които са публикували откритията си в “Джърнъл ъв сайънс” (Journal Science) във вторник. Техните изводи пряко противоречат на проучванията, лансирани от Белия дом, според които пандемията може да приключи това лято.

„Може да се наложи периодично дистанциране до 2022 г., освен ако капацитетът за критични грижи се увеличи значително или станат достъпни лечение или ваксина“, пишат учените в своя доклад. "Дори в случай на очевидно елиминиране наблюдението на SARS-CoV-2 трябва да се поддържа, тъй като нова вълна на заразяване е възможна да 2024 г."

Прогнозите на екипа от Харвард също показват, че вирусът ще се върне доста бързо, след като бъдат премахнати ограниченията.

"Ако периодичното дистанциране е избраният подход, може да се наложи да го направите няколко години, което очевидно е много дълго време", казва пред репортери д-р Марк Липсич, автор на изследването.

Друг важен фактор: Дали хората придобиват имунитет срещу новия коронавирус, след като са били заразени? Това все още не е известно.

Потенциалните предизвикателства включват намиране на надежден тест, който да определи кой има антитела за коронавирус, установяване на нивото на имунитет в резултат от предишна инфекция и това колко дълго трае той, както и способността на свръхнатоварените здравни системи да правят надеждни масови тестове за антитела сред населението.

Има и трудни социални въпроси около имунизационните свидетелства, които се разглеждат като възможност във Великобритания. Биха ли създали те вид двуслойно общество, където тези, които имат сертификат за имунитет, могат да се върнат към по-нормален живот, а другите остават заключени?

Изследователите твърдят, че такова продължително дистанциране, дори и периодично, вероятно би имало „дълбоки отрицателни икономически, социални и образователни последици“.

Надяват се, че изследванията им ще помогнат да бъдат начертани вероятните траектории на епидемията при алтернативни подходи, да се намерят допълнителни начини за борба с нея.

Въпреки че случаите на коронавирус в САЩ се покачват, социалното дистанциране изглежда ефективно, пише Си Ен Ен.

Социалното дистанциране е "едно от най-мощните оръжия" срещу COVID-19, заяви Робърт Редфийлд, директор на центровете за контрол и превенция на заболяванията.

"Ако можем просто да увеличим социалното дистанциране, можем да ограничим способността на този вирус", каза той по-рано през този месец.

Щатите в цялата страна са издали нареждания за оставане у дома, които позволяват изключения само за жизненоважни ангажименти или задачи.

Санкциите за нарушителите варират според щата. В Мейн нарушението се наказва с  до шест месеца в затвора и с глоба до 1000 долара.

Във Флорида през миналия месец пастор беше арестуван и обвинен в незаконно събиране на хора и нарушаване на правилата на извънредното положение в здравеопазването.

Тази седмица щатите по Източното и Западното крайбрежие обявиха, че образуват свои регионални сдружения, за да работят заедно по въпроса как да се върнат към нормалния живот след заповедите за оставане у дома.

Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът, Пенсилвания, Делауеър, Род Айлънд и Масачузетс планират всеки от тях да назначи представител по общественото здравеопазване и икономиката в състава на регионална работна група.

Щатите по Западния бряг - Калифорния, Вашингтон и Орегон - също обявиха, че обединяват силите си в план за започване на постепенно освобождаване от предписанията за оставане вкъщи.