Поредица от кадрови промени и сваляне на водещи от ефир е предприел генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. Предаването „Култура.БГ“ вече ще е само с един водещ - Александра Гюзелева и Димитър Стоянович са свалени от екран. Договорът на Марио Гаврилов, който близо половин година води предаването за икономика и финанси „Бизнес.БГ“, няма да бъде продължен. Прекратени са и договорите на почти целия отдел, който отговаря за купуването на филми.

За свалянето на Гаврилов от ефир се говори от миналата седмица. А този понеделник съкращенията са достигнали и сутрешното културно предаване на обществената телевизия. Тогава екипът е получил заповед от генералния директор Емил Кошлуков, че до края на извънредното положение техен изпълнителен продуцент ще бъде водещата Ана Ангелова.

Във вторник прекият им началник Йоана Левиева-Сойер уведомила устно Александра Гюзелева и Димитър Стоянович, че за същия период водещ на предаването ще бъде единствено Ангелова. Заповед за свалянето им от екран все още не им е връчена. Вероятно в четвъртък ще има официален разговор с екипа. 

"Една огромна изненада, още никой нищо не е казал. Никой официално с мен не е говорил. Получих приятелско обаждане от Йоана Левиева. Ако искат прочистване на редиците, сега е идеален момент. Аз съм на граждански договор, месечен. И по всяко време може да бъде прекратен", разказа пред Клуб Z Димитър Стоянович.  
 

"Никой не е свален от ефир. Не съм издавал заповед за това. Докато мерките са в сила, ще има по един водещ в "Култура.БГ", заяви пред Клуб Z генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. 

По думите му специално в културата няма нужда от толкова много водещи, защото култура няма – няма театър, няма галерии, няма културен живот в момента. 

Той обясни, че в телевизията е въведен извънреден режим на работа, свързан с мерките срещу коронавируса. Неколкостотин души са в отпуск, работи се със смяна на екипите. „История.БГ“ и „Иде нашенската музика“ са спрени до второ нареждане и вървят записи на стари предавания, защото не може да се позволи струпване на голям брой хора. 

Емил Кошлуков добави, че в предавания, в които няма в момента работа, екипите са в отпуск. 
 

Екипът на „Денят започва с култура“ е от две години в конфликт с Емил Кошлуков. Още като програмен директор на БНТ1 в началото на 2018 г. той обвини водещите, че застъпвали „десни политически тези“. А в ефир Димитър Стоянович и Ана Ангелова прочетоха декларация от името на екипа, в която обявиха, че Кошлуков оказва натиск за гости и въпроси. 

Стигна се до мониторинг на Съвета за електронни медии, в който беше казано, че "Денят започва с култура" обхваща максимално голям спектър от теми и гости и е в унисон с обществената си мисия и принципите на плурализма.

Вчера станаха известни и поредните кадрови промени в Нова тв. Медията прати в "престой" някои от водещите си лица. За 15 дни свалени от ефир са четирима души от екипа на съботно-неделния сутрешен блок начело с водещата Мира Иванова и журналистките Галя Щърбева и Мария Йотова, които имаха рубрики. Освободена е и продуцентката на блока Станимира Иванова. Петият е репортерът от новините Живко Константинов.

Неофициално - мотивът е съкращения, наложени от пандемията от COVID-19 и очаквания спад на рекламните приходи.

Мира Иванова от години води "Събуди се" през уикенда, а от известно време насам - само в събота. В неделя води Мартина Генчева. Сега тя ще поеме целия блок.

Пред Клуб Z от ръководството на медията коментираха, че това е временна мярка по закона за извънредното положение, която в случая позволява "рокада" в екипите - работа с намален капацитет.