Плажът Слънчев бряг-юг, който спокойно може да мине за "любимия" на бившия вицепремиер Валери Симеонов, от днес си има чисто нов концесионер за следващите 20 години. Това става ясно от решение на Министерския съвет от днес. 

Ивицата, известна като Какао бийч с прилежащите нощни клубове и заведения като "Ла Кубанита", "Бедруум" и т.н. - трън в очите на Симеонов в годините, вече ще се стопанисва от фирмата СИС-2012 ЕООД. Цената на сянката с чадър ще е до 10 лв., същият е таванът за наем и на шезлонг, гласи решението. Концесионната такса за първата година е в размер на 536 013 лв. без ДДС плюс роялти от 10,30 на сто без ДДС. Предложението за инвестиции за мерки за опазване на околната среда и защитените територии и за организацията на целогодишно санитарно-хигиенно поддържане на охраняваните части от морския плаж и прилежащата акватория е в размер на 436 262 лв. с ДДС.

Справка показа, че новият концесионер е компания, регистрирана през 2012 г., но с чисто нов собственик и управител от януари т.г. - концесионната процедура бе обявена от Министерството на туризма през последните дни на 2019-а. Сменен е и адресът й - от София в Свети Влас, Несебър. Капиталът й е от 200 лв., става ясно от Търговския регистър. Новият собственик е Илиян Николов Тодоров. По информация на местната медия "Флагман" той е работил за досегашния концесионер на плажа. 

С нов стопанин е и морски плаж Равда-централен - "Блу Съмър" ЕООД. Условията са същите като за Слънчев бряг-юг - чадър и шезлонг на цена до 10 лв. за целия срок на концесията. Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 8878,10 лв. без ДДС. Предложеният от концесионера размер на инвестиции за подобряване облика на морския плаж за целия срок на концесията е 411 282 лв. с включен ДДС, става ясно от правителственото решение. 

Любопитното е, че и в този случай фирмата, печелеща концесията, си е сменила собственика около датата на обявяване на концесионната процедура - през декември м.г. Капиталът й е от 10 лв. Името на новия управител е Филип Воденичаров. Данните му съвпадат с тези на футболист на столичния "Славия" (играл там през 2005 г.). 

Преди дни министърката на туризма Николина Ангелкова обяви, че изтичащите концесии и наеми на плажове у нас са 54. Има идеи и за това лято концесионерите да бъдат освободени от такси - заради кризата с коронавируса и вероятността летен туристически сезон на практика да няма или да е по-кратък.