Джеф Безос, който вече е най-богатият човек в света, става все по-богат при пандемията от коронавирус след рекордното поскъпване на акциите на "Амазон" (Amazon), информира ДПА, цитирана от БТА.

Котировките на гиганта в онлайн търговията вчера се повишиха с 5 на сто до историческия максимум от 2238 долара за акция, от което Безос печели като основен акционер в компанията.

Според индекса на милиардерите на Блумбърг активите на Безос са увеличили стойността си с 24 млрд. долара до 138,5 млрд. долара от началото на 2020 година.

Услугите за доставки на "Амазон" се радват на голямо търсене, тъй като хората си стоят вкъщи заради епидемията от COVID-19.

Компанията се бори да отговори на търсенето и клиентите трябва да се примиряват със забавяне на доставките или не успяват да направят поръчка.

"Амазон" е обвинявана освен това, че не прави достатъчно за защитата на служителите и куриерите си от коронавируса.

Инвеститорите обаче изглежда не се смущават от тези проблеми и въпреки цялостния спад на фондовите пазари акциите на "Амазон" са поскъпнали с близо 25 процента от началото на годината.

"Амазон" обяви по-рано, че ще наеме допълнително отначало 100 000, а след това още 75 000 служители, припомня ТАСС. Компанията съобщи също така, че увеличава почасовото възнагражение с по 2 долара в САЩ и Канада и 2 евро в много страни от ЕС. 

Мерките са необходими на онлайн гиганта, за да се справи със значителното увеличаване на поръчките на фона на затворените физически магазини заради пандемията.