Китай призова САЩ да изпълняват задълженията си към Световната здравна организация, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че прекратява финансирането ѝ заради това, че "прикривала" данни за коронавируса и се проваляла в отговора си на пандемията, предаде Ройтерс. 

Говорителят на външното министерство на ККП Жао Лидзян сподели пред репортери по време на всекидневен брифинг, че пандемията, която е заразила над 2 милиона души в световен мащаб, е достигнала критична фаза.

Той подчерта, че решението на Вашингтон ще рефлектира върху страни от целия свят.

В изявлението си Тръмп посочи, че американските данъкоплатци внасят по 400-500 милиона долара годишно в бюджета на СЗО в сравнение с 40 милиона и дори по-малко от страна на Китай. Президентът заяви, че страната му като главен спонсор на организацията трябва да й потърси сметка.

"Ако СЗО си беше свършила работата и беше изпратила медицински експерти в Китай, за да проучат обективно ситуацията на място, епидемията можеше да бъде овладяна още в зародиша й, с много малко починали", добави той.

Бивш шеф на МИ-6: Търсете вина у Пекин, не у СЗО

Бившият шеф на британското външно разузнаване Джон Соуърс обяви, че Китай е прикривала ключова информация за епидемията от коронавирус от останалия свят, предаде Ройтерс.

Соуърс, който е начело на MI-6 от 2009 до 2014 г., посочи, че е по-добре да се търси вина у Пекин, а не у СЗО.

Той допълни, че "Китай заобикаля голяма част от отговорността за произхода на вируса и неуспеха да го овладее в самото начало".

"Разузнаването е свързано с получаване на информация, която е била скрита за теб от други страни или субекти. За кратък период от време през декември и януари китайците наистина прикриваха това от Запада", добави Соуърс.