Изолацията е време за игри в мрежата.

Вчера предложих на фейсбук-опозицията да си поиграем.

За по-кратко, казвам фейсбук-опозиция на онези, които иначе наричаме "автентична/градска десница", "умни и красиви" и т.н.

Не влагам в моето название никаква ирония. Вземам го от главното публично местообитание на тези хора. То беше същото и преди извънредното положение.

Предложих им да  изберат решение във въображаема критична ситуация и направих уговорката, че играта е отворена и за всички други, на които им се играе.

Ето условията на задачата:

Вие сте корабокрушенец. Плувате нейде в океана и сте на края на силите си. Край вас гъмжи от акули. Изведнъж се приближава спасителна лодка от току-що потъналия кораб, в нея - Бойко Борисов, сам. Борисов ви подава ръка. Какво ще направите?

(а) ще приема протегнатата ръка;
(б) ще свикам коалиционен съвет;
(в) ще извикам: Корнелия (Мустафа, Краси), помооощ! (Моля, подчертайте верния отговор).
(г) ще приема ръката, ще се кача в лодката и ще хвърля Борисов на акулите;
(д) ще оставя акулите да ме изядат, но в една лодка с Борисов не влизам.
(е) друго (Моля, напишете какво ще бъде то).

Във връзката долу можете да проследите отговорите и цялата завързала се около тях дискусия.

 

Методът е ненаучен. Той не води до представителни изводи. Възоснова на него не могат да се правят достоверни прогнози.

Въпреки това ми помогна да скицирам галерия от образи и типове и след това да попитам: На кого от тях бихте се доверили в трудна ситуация?

(Анализът изключва свидетелите, които реагираха с емотикони, но не дадоха отговори).

Общото за повечето участници е, че, когато прочетоха името на Борисов, сякаш изведнъж забравиха, че само си играем и започнаха да отговарят много сериозно, дори разпалено.

Малцина (например уважаван икономист и популярен млад историк) не изгубиха чувството си за хумор и използваха опция "е" (на свободния отговор), за да се пошегуват и да избегнат капана на трудния избор.

Останалите се разделиха на най-малко три групи:

(А) Радикали

Условието на задачата видимо разгневи някои от тях. Те направо го отхвърлиха, без дори да опитат да предложат решение. Изглежда ги обиди самото допускане да се ръкуват с Борисов. Дорѝ от това да зависи животът им. Типична реакция на отричане на реалностите, които не ни харесват, понякога даже агресивна. Например:

Stefan Gaydarski Вие сте позор за журналистката! Евтин при това.

Stoyan Mladenov Заради такова слагачество България е на 111-то място и продължава да се срива надолу.

Имаше и праволинейни и жертвоготовни респонденти:

Georgi Milev Ж - няма да се кача на кораб, на който капитан е Бойко Борисов.

Някои ме заподозряха в подъл пропаганден замисъл:

Лъчезар Кънчев Не съм от градската десница, напротив. Не симпатизирам на никоя, абсолютно на никоя партия. И на политици. Но съм разочарован от сервилността, та дори и под формата на шега. Имах малко по-различна представа. Явно не съм следил. Това напълно се покрива с една плоска уж шега, пусната след десанта на военните руски медици в Италия. Беше нещо от сорта: русофоби, ако руски лекари дойдат да ви лекуват от вируса, какво ще предпочетете- да умрете, или да се оставите на грижите им.

Сякаш съм ги питал от коя партия са и на кого симпатизират. Питах само: ако животът ви зависи от помощта на вашия опонент, ще я приемете ли? Те или не допускат, че това може да се случи, или явно предпочитат да умрат. И заявяват това съвсем сериозно в една игра в социална мрежа. Представяте ли си ги в реална ситуация? Бихте ли дали на такива хора власт?

А доколко ситуацията е реална или измислена, пандемията ни показва всеки ден: Водещи западни сили начело със САЩ опряха до помощта на Китай и на Русия и не я отказаха. Нямаха друг изход. Защото се оказа, че имат изтребители пето поколение, но нямат ... маски. И машини за обдишване.

(Б) Скептици

Те не изключват напълно сделка с Борисов. Но, за разлика от правоверната маса, знаят как биха я оправдали. Затова са интелектуалци.

Evgenii Dainov е, айде сега, Желев, елементаризираш. Не ББ ме пази в момента, а собственото ми благоразумие.

Не съм питал за момента, но нейсе... Т.е. ако Дайнов приеме ръката на противника, то няма да е, защото политологът е изменил на себе си, а защото е благоразумен. Ако в момента някой спазва ограниченията, макар и протестирайки от кухнята си, той се държи именно благоразумно и следва указанията на властта.

Други скептици също на практика признават, че реалностите могат да се окажат по-силни и принципите им, но си представят това като карикатура и не са съгласни да бъдат сами в нея.

Christo Komarnitski Първо ще се обадя на някой жОрналист да разгласи чрез медиите колко съм благодарен на премиера, и тогава ще приема подадената ръка.

Общото за тази група е, че не се тревожи толкова за това, което прави, а за това как то изглежда отстрани. Може би защото са публични личности и репутацията е важна за тях.

(В) Реалисти

В цялата игра те са двама. Напълно неизвестни (поне на мене) хора. Мъж и жена, ако се вярва на профилите им.

Pepa Lubenova Ще приема ръката,защото нямам време!

Pepa Lubenova Смейте се,ама всеки ще постъпи така!Отстрани е лесно!Не дай си Боже,да си в такава ситуация!Пълен шок!Единственото е подаването на ръка!Нямаш време за мислене!

Теодор Михайлов Аз съм отговор а.

Това са единствените участници в дискусията, които предлагат рационален изход от положението. Те не търсят начин да се измъкнат от отговора, да го направят да изглежда по-приемлив, не отхвърлят самия въпрос. Адресират пряко и трезво ситуацията, без да се съобразяват с мнението на другите. Ако съдя по известността им, шансовете да повлияят на групата са минимални.

И още - в предишните две групи преобладават мъжете. Жена е единият от двамата играчи, които не се смущават да изберат непопулярното решение.

Ако трябва да обобщя, фейсбук-опозицията изобилства със силни в думите и позите лица. Почти никое от тях обаче не показва качества, необходими да му се доверите, особено в критични моменти. Става дума за здрав разум, хладнокръвие, смелост, честност, решителност. Затова не бива да се учудват, че Борисов на всички избори ги бие. И ще продължава, ако те не се променят, ако, като начало, не станат малко по-самокритични. Засега, най-открояващият се техен талант е да губят.

И за Борисов обаче новините не са добри. Ако печели, то не е, защото е силен както през 2009 г., а защото опонентите му са слаби. Естествено е след 10 години на власт подкрепата за управляващите да изтънее, хората да се уморят, да им се прииска промяна. Ако не използва кризата, за да консолидира и възстанови поне частично подкрепата за ГЕРБ, Борисов неминуемо ще се нуждае пак от коалиция, а положението в номиналното дясно пространство около него е като в горния линк от фейсбук. Предпочитат да умрат, отколкото да поемат ръката му. 

Коалиционните перспективи са нерадостни: Корнелия, Мустафа и Краси. Помоооооощ!

П.П.: Длъжен съм да отбележа и още един неизвестен коментатор, който участва в играта:

Тодор Димитров Желев,добра си е играта,измислена от теб.Обаче ми се привижда като въдица,че бая шарани са се закачили на нея.Хем са я нахапали,хем не си признават.Тяхното е като рефрена на фр.песен "Марина,Марина..". :С Марина ляга,с Марина става..
Разбирай ,Бойко Борисов..
Не могат го преглътна и това си е,не им е лесно.Че от породата на Борисов се явиха и Гешев,Мутафчийски..Зор,зор.

Съгласен съм. В автентичното дясно пространство е пълно с риби и кълват. Може пак да хвърля. То, в тази изолация, човек какво да прави?