Тотален обрат в отношенията между Министерството на земеделието и големите търговски вериги. На съвместна пресконференция днес Десислава Танева и представителите на "Лидл", "Метро" и Сдружението за модерна търговия обясниха, че са се разбрали за новото постановление, което нарежда на веригите да имат повече български стоки на рафтовете си. 

Всичко това се случва по-малко от ден след като постановлението беше прието, а хранителните вериги изпратиха едно безпрецедентно гневно писмо, в което обвиняваха именно Танева в лобизъм, в изкривяване на пазара и в нарушаване на правилата на ЕС. 

Танева от своя страна пък обяви, че това е лична вендета и дори не си заслужавало да коментира писмото.

Днес тази риторика е забравена и двете страни по скандала отново са приятели. Какво точно е променило отношенията така и не стана ясно, но се разбра, че примиерието е дошло с посредничеството на премиера Бойко Борисов. В този смисъл представителите на хранителните вериги неколкократно благодариха на премиера, на министърката и на държавната администрация за "разбирането". Направени са били компромиси от двете страни, договорени са доброволни мерки от страна на компаниите. 

В постановлението на практика към момента промяна няма. Вчера парламентът реши единствено, че ще разшири обхвата на действието на разпоредбите, така че вместо те да важат за търговци, които имат поне три обекта в различни области на страната, сега то важи за тези, които имат поне 10 обекта в страната, без значение на областта. 

"Всичко, което веригата си управлява към момента, техният оператор – това са си техни принципи. Те се запазват. Разбира се, всеки от тях даде и допълнителни предложения. В това трудно време мога само да благодаря на всички оператори, които ще бъдат достатъчно експедитивни бързо да предприемем мерки за компенсиране на намалението на потреблението. Тези мерки са доста повече. Няма как някой да си мисли, че това е единственото спасение в тази криза", обясни Танева. 

Подобна риторика се чу и от представителката на "Лидл-България" Милена Драгийска, която обясни, че има споразумение:

"Искам да благодаря на премиера Борисов, на вицепремиера Дончев и на министър Танева, че на срещата се обединихме около работещи мерки."

По думите й има и общо разбиране за необходимостта по смислен начин да бъдат подпомогнати българските производители. Подчерта, че всички вериги на практика го правят и сега. 

Предупреди обаче, че текстът в постановлението, който казва, че 90% от млечните продукти в магазините трябва да са от български производители и българска сурово мляко, е проблемен. Това според нея може да накара други държави да предприемат реципрочни мерки и това да навреди на българския износ. Нито дума не беше казана за вчерашните обвинения, че с този текст се помага на един конкретен олигарх. 

"Бих искал да потвърдя, че ние подкрепяме българското производство и че ще продължим да поставяме качествената българска продукция на рафтовете. Разбираме, че времената са тежки. В същото време изборът е на българския потребител, ако той иска да бъде съпричастен - нека избере българското. Ние предлагаме да бъдем умни и да изберем доброволните мерки", каза пък Йордан Матеев, председател на Сдружението за модерна търговия. 

Беше обявено, че ще се предприемат и други мерки за подмагане на земеделските производители и фермерите. Веригите са получили списъци с производителите и вече са създали конктактите си с тях. 

Конкретно - българските продукти няма да са в отделни зони, ще бъдат изложени с другите продукти, тоест в секцията на своя тип. Спекулативни цени не се очакват от търговците, но всичко зависело от производителите и това на каква цена ще започнат да предлагат продуктите си.

 

Какви са всики мерки за подпомагане на родните производители? 

Първо и най-важното - вече обясненото постановление за регионални къси доставки. 

Следват:

  • отпускането на 30 млн. лв. за краткосрочни кредити за производителите на плодове и зеленчуци. 
  • 5 млн. лв. за оранжерийните производители
  • авансово плащане на държавната помощ от 18 млн. лв. за сектор "Растениевъдство"
  • Предварително изплащане на 445 млн. лв. по схемата "Зелени плащания" - за производители, които спазват добри практики за опазване на околната среда.
Припомняме, че окончателното постановление казва, че то ще действа на регионален принцип - тоест продуктите да са произведени на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект, или на територията на съседна граничеща с нея административна област.

Кабинетът прие, че местата за продажба на български продукти в магазините следва да са с площ "достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство".

От него са отпаднали най-фрапантните предложения, като това 50% от щандовете да са за български стоки и те се купуват от не повече от 200 км от областния град, в който е търговският магазин. Според всички експерти това би сринало тотално логистичните вериги на хранителните вериги. 

Попитана дали войната й с веригите е приключила, министър Танева обясни: 

"Аз война не водя, който я води с мене, е свободен да я води или да не я води. Ако трябва да определя ситуацията - повярвайте - всекидневието ми е като в извънредно положение."