Въпросите около странното пътуване на министъра на икономиката Емил Караниколов до ОАЕ продължават да се множат, а отговорите стават все по-неясни. Както вчера Клуб Z писа, преди два дни България и ОАЕ организираха бартер - храни, предоставени от две български частни компании, срещу медицински консумативи от емирствата, но и храни. 

На борда на самолета се оказа, че е пътувал и Караниколов, който, след като се е прибрал, се е поставил под задължителната 14-дневна карантина. Никой от ресорното му ведомство не успя да обясни какво е наложило икономическият министър да придружи самолетите, и то в условията на тежка икономическа криза. Още повече че самата пратка е организирана от земеделското министерство и е платена от двете частни компании.

Числата по обявения бартер бяха следните - България изпраща 32 тона храни срещу 15 тона консумативи и храни. 

В свое разследване от днес "Биволъ" обаче твърди, че пратката към България е включвала само около 3 тона медицински консумативи, а останалото количество товар на самолетите е било от... фурми. 

Информацията за фурмите е потвърдена за сайта и от самия Караниколов, който коментирал, че:

"Фурмите са хубава, питателна храна."

Допълнил, че те ще бъдат разпределени на социалните домове. Сделката пък била сключена и осъществена между частните субекти, които са платили и транспорта. 

Клуб Z опита да провери информацията за фурмите и от икономическото министерство. Още преди да чуе въпроса, директорът на "Връзки с обществеността" Николай Райчев ни препрати към... пресцентъра. А след като го чу, заяви, че няма информация.

Кои са частните субекти? Двете фирми, които са изпратили зеленчуци, месо и млечни продукти, са известни на обществеността. Едната е "Интръст", собственост на депутата и бизнесмен Делян Пеевски. Другата е популярната старозагорска компания "Градус".

Справка на Клуб Z в Българския червен кръст, който е получил медицинските консумативи, потвърди първочално изнесените числа. В България са пристигнали 80 000 маски, над 30 000 калцуни, 50 000 ръкавици, близо 6000 бутилки дезинфектант от различни разфасовки. 

Според БЧК обаче при тях не са пристигали фурми. Няма и официално предупреждение, че такава пратка се чака. Ръководството е разбрало за "питателните храни" от медиите и в момента очаква да види дали ще получи пратката.

Така до момента става ясно, че обявеният бартер не е точно какъвто се очакваше и че все още няма никакво обяснение защо икономическият министър е пътувал до ОАЕ заедно с пратката.