Стоян Мавродиев е вече освободен от поста на изпълнителен директор на Българската банка за развитие и не е член на управителния ѝ съвет. Днес по партидата на банката в Търговския регистър се появи заявление за това. Решението е гласувано на заседание на надзорния съвет на банката още на 8 април. За да излезе Мавродиев официално от ББР, се чака само отписването му от регистъра.

Всичко това стана възможно след официалното вписване на един от новите членове на УС и част от екипа изпълнителни директори - бившия финансов шеф на Първа инвестиционна банка Живко Тодоров. Преди официализирането на встъпването му в длъжност "уволнението" на Мавродиев не беше възможно, защото по Закона за ББР банката трябва да се управлява от минимум трима директори, максимум - 5.

Датата на събирането на надзорния съвет и светкавичното решение означава, че Мавродиев практически е бил "уволнен" почти веднага след като премиерът Бойко Борисов поиска от икономическия министър Емил Караниколов да освободи цялото ръководство на банката.

Всеки момент се очаква и ново назначение в борда. Така заявка даде Караниколов преди седмица. Той именно е принципал на банката.

Предисторията

Оставката на Мавродиев и смяната на органите на ББР бяха поискани от Бойко Борисов преди седмица. Конкретният повод беше свързан с отпускането на кредит от 75 млн. лв. на колекторската компания "Свети Георги груп". Компанията е една от най-големите на пазара, но е декларирала годишен оборот за 2018 година от едва 2000 лв. Тя стана известна покрай изкупуването на огромен пакет лоши кредити от Първа инвестиционна банка в размер на 538 млн. лв. 

Самият Мавродиев опита да обясни логиката на заема, като заяви, че така ББР помага на две банки - Общинска и Пощенска, да се освободят от лошите си кредити и им налива ликвидност. 

Освен това кредитът щял да доведе до нетна печалба от 30 млн. лв. за ББР, съответно за бюджета на държавата. Самият заем пък е обезпечен с активи на стойност над половин милиард лева, от които 150 млн. лв. в недвижимо имущество.

Това обаче не обяснява притеснително малкия оборот на фирмата, както и думите на самия Мавродиев, че българските банки са свръхликвидни. 

Банката, която би трябвало да кредитира малък и среден бизнес, през последните години попада в прожекторите покрай съмнителни сделки, в това число и с финансиране на компании, свързвани с депутата бизнесмен Делян Пеевски.

Както Клуб Z писа, влизането на Живко Тодоров в УС е било замислено още преди скандалът около кредита да избухне и оставката на Мавродиев и компания да бъде поискана от Борисов. За допълване на управленския капацитет на банката говори преди време и финансовият министър Владислав Горанов.