След като ограничи водещите на "Култура.бг" до един, Емил Кошлуков сподели с медиите мнението си, че култура няма.

"Няма театър, няма галерии, няма културен живот в момента", казва пред Клуб Z генералният директор на БНТ.

Другояче казано това означава: култура няма, затова намаляваме културата, защото нея така и така я няма.

Всъщност, откакто започна извънредното положение, културата става все повече и повече. Ние от "Площад Славейков" можем да го кажем, защото наблюдаваме явлението от първия ред. Културните институции са затворени, музеите, галериите, театрите, кината не функционират по обичайния си начин, но културният живот е по-пъстър, по-богат и по-ентусиазиран от всякога.

Културата е функция на публиката много повече, отколкото на артистите. А се оказа, че публиката жадува за изкуство, особено когато е лишена от социален живот извън интернет. Много повече хора имат време за "посещение" на галерии, театър и опера. Приятно е да се запълват празните часове с изкуство и с търсене на още информация за изкуството. Така часовете вече не са празни. Публиката търси да научи повече, да се образова, не само да се наслаждава естетически на творбите, но и да ги разбира. Това е един от позитивните ефекти на изолацията.

Същевременно БНТ и най-вече генералният ѝ директор не забелязват този феномен. Съкращават екипа за култура, вместо да го задържат. Сега беше моментът да се изпълни обществената функция на БНТ – да се вдигне нивото, да се отворят нови теми, пренебрегвани доскоро заради рейтинга. Повече концерти, повече научно-популярни филми, много повече култура – това е нормалната реакция при повишено търсене в пазарен смисъл, ако не мислим за обществената мисия на тази медия.

Но за тази цел е нужно стратегическо мислене, дългосрочна визия, поглед отвъд временната ситуация – ако, разбира се, не се следва друга „стратегия“. Няма логика във свиването на екипа на "Култура.бг". Не става дума за спестяване на заплати, а и БНТ не разчита на реклами, за да се оправдае с намалели приходи поради извънредното положение.

А ако помислим практично, един продуцент, който същевременно е и водещ, няма как да издържи физически на всекидневното натоварване, не би могъл да се подготвя добре за живия ефир и същевременно да определя темите в предаването, да разпределя задачите в силно орязания екип…

В странен казус попада и предаването "Бизнес.бг", чийто дългогодишен водещ Марио Гаврилов също вече не е на екран. Трудовият договор на журналиста изтекъл на 7 април, след което му е предложен граждански. Гаврилов отказва. По подобен начин бяха отстранени преди време журналисти в Нова.

В условията на пандемия проблемите на бизнеса са сериозни. Специализираното предаване е в помощ на предприемачите, но и на обикновените хора, които се опитват да осъзнаят размерите и ефекта на икономическото бедствие, което ни очаква. Да изгониш добрия журналист, спечелил доверието на зрителите с дълги години труд и професионализъм, означава само едно – не ни трябват умни глави на екрана, само послушни.

Няма никакво оправдание за действията на генералния директор на БНТ. Епидемията от коронавирус очевидно служи за прикритие на епидемията от привидно нелогични и вредни ходове, която е завладяла националната телевизия. Това е последователна политика на Кошлуков, започнала много преди извънредното положение. Сега просто страничният шум е по-силен, хората са по-разтревожени от други проблеми, а и повече стоят в интернет, където получават онова, което БНТ смята, че не им трябва.

Проблемът, който Кошлуков не вижда, е, че това неизбежно ще покаже колко е излишна БНТ в този си вид. Тогава и той самият ще се окаже излишен.

Площад Славейков