Австрия е първата страна в Европа, която започва да отпуска извънредните мерки. Това се отнася и за спорта - отбори и индивидуални състезатели започват да тренират. Мисли се и за провеждане на състезания и турнири, макар и без публика поне до есента. В това отношение Австрия изпреварва Германия.

Решението е на австрийското правителство, а вицеканцлерът и спортен министър Вернер Коглер даде разяснения на пресконференция.

Той заяви, че футболните клубове са натоварени да започнат да тестуват играчите си, като това ще стане задължително 48 часа преди подновяването на първенството. То беше спряно на 8 март.

От понеделник отборите могат отново да тренират - като начало на малки групи от по шестима души и един треньор. Тези групи трябва да останат в един и същи състав - тимовете нямат право да ги променят. Същата е практиката в Германия, където отборите получиха разрешение да се готвят още от миналата седмица.

Коглер не се ангажира с прогноза кога може да бъде рестартирано първенството. Той се пошегува, че ако се вярва на австрийските медии, това ще стане през май. Министърът подчерта, че правителството не иска да пречи на процеса, а напротив.

Значително по-ясни са нещата с индивидуалните спортове като тенис, голф, лека атлетика, езда, стрелба и моторните. За тях Вернер Коглер смело заяви, че могат да започнат на 1 май, стига да се спазва физическа дистанция и да няма публика.

“Индивидуалните спортове, състезателите в които не са изложени на пряк контакт, ще бъдат с приоритет при подновяване, за разлика от отборните, където контактът трудно може да се избегне, заяви вицеканцлерът. - Първоначалните консултации с тенис федерацията завършиха с десет препоръки, като сред тях са маркирането на топките, така че двамата съперници да докосват различни. Има и други по отношение на здрависването, стоенето в съблекалнята и т.н."

По-сложно стоят нещата с Формула 1, в която са въвлечени много хора, добави Коглер. И увери, че правителството не е против провеждането на Гран при на Австрия на 5 юли, стига да е без публика. 

"Но едно е футболен мач без зрители, а съвсем друго - Формула 1 или друг моторен спорт, каза министърът. - Има доста технически лица в отборите, които няма как да са далеч един от друг."

Това все пак дава някакви надежди, стига босовете на Формула 1 и отборите да са съгласни и да се създаде строг ред. Девет надпревари от сезона вече са отложени, а до дни най-вероятно към тях ще се прибави и десета - френската Гран при, предвидена за 28 юни. Снощи президентът Еманюел Макрон заяви, че забраната за провеждане на големи събития и струпвания на хора остава в сила до средата на юли.

Така наред е Австрия. А спортните шефове и анализатори в цяла Европа все повече застъпват мнението, че дори спортът да се завърне това лято, публика ще има само пред телевизорите. И това може да продължи поне до края на годината.