Общо 783 души са пациентите с коронавирус у нас, съобщи председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Той отчете "своеобразен рекорд" с 48 нови потвърдени случая на заразата, установени в рамките на последните 24 часа. През нощта броят им е 8, а кривата върви нагоре с увеличение на случаите с 6,5%.

32 от случаите за последното денонощие са в София. Няма нови заболели деца.

Установени са обаче нови 9 медици с COVID-19, като двама от тях са в "Пирогов", други двама - от спешната помощ. 

Статистиката отчита и нови 17 излекувани, 6 от тях са деца. Общият брой на изчистените от вируса е 122. 

През нощта е починал още един пациент - 70-годишен мъж, който е бил и с хипертония и на апаратно дишане в "Пирогов" повече от 20 дни. 

Общият брой на настанените в интензивни отделения в болниците в страната е 31 души. 

"Знаете преди седмица колко много хора имаше по улиците, колко не се спазваха мерките за физическо дистанциране и това е един от резултатите. Категорично има връзка", бе коментарът на проф. Мутафчийски. 

По думите му масовото тестване на населението за наличие на коронавирус вече е в ход. То ще се прави "по прицелни групи, региони, на случаен принцип". 

От вчера e започнало тестването в кварталите "Филиповци" и "Факултета" в столицата, където от вчера има КПП-та и не се позволява влизане и излизане освен в извънредни случаи. Контактните от първи ред са значително повече, отколкото се заявяват. Там, където има положителни резултати от бързи тестове, ще бъдат направени PCR тестове. До момента са установени 20 заразени там. Те не са резултат от масовото изследване, а броят им е причина за старт на масови проверки. Случаите са концентрирани в 10 социално-битови огнища, стана ясно още от брифинга на щаба. 

Ген. Мутафчийски обясни още, че удължаването на извънредното положение е политико-медицински въпрос.

"Много е рано да кажем какво ще бъде към 13 май (докогато е извънредното положение, гласувано от Народното събрание към момента - б.р.)," каза ген. Мутафчийски и допълни, че разпространението на COVID-19 в момента у нас бележи ръст. 

Очаква се развитие каква е ролята на клетъчния имунитет. Ние постоянно говорим за антитела, но може да се окаже, че клетъчният имунитет е по-важен, посочи още специалистът.

Забрана Wizz Air да възстановят полети за Лондон

Преди ден от нискотарифната авиокомпания Wizz Air съобщиха, че възнамеряват да възстановят изпълнението на полети от Варна към Лондон, Великобритания и обратно три пъти седмично.

Днес ген. Мутафчийски съобщи, че превозвачът ще бъде уведомен, че това няма как да се случи и възстановени полети няма да има.