Да се направи обмислен и разумен план за намаляване на ограниченията, призова лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя даде пример с това, че Европейската комисия вече обяви три условия, за да започне да се разхлабва карантината. И поиска България да следи как действа облекчаването на режима в европейските държави. В Дания например вече са отворени училищата.

"Според нас е необходим план - обмислен и разумен за намаляване на ограниченията и лека полека за освобождаване", каза Нинова пред Нова телевизия.

Лидерката на БСП обяви, че е създаден сериозен административен хаос.

"И продължава. Вие казахте за маските. Един да ги има, един да ги няма, после пак да ги има. КПП-ата: първо да даваш декларация, след това бележка от работодателя. Първо полицаите само я гледат, след това я събират. В парковете да ходиш с куче, да не ходиш с куче. Един хаос, едно непостоянство, което създава у хората напрежение, липса на предсказуемост как да се държат, какво да правят", коментира Нинова.

Тя разкритикува и постановлението на кабинета за търговските вериги и изрази съмнения, че то ще проработи.

"Постановлението пише, че търговските вериги трябва да предлагат регионална българска стока. И в момента търговските вериги го правят. Няма нищо повече като задължения към тях. Добре, на отделно, но няма нито какъв процент, нито колко да е площта. Нито да са освободени българските производители от такси", каза още Нинова.