Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в сряда, че правителството му се опитва да установи дали коронавирусът, който причини пандемия, идва "от лаборатория" в Ухан, Централен Китай, докато държавният секретар на САЩ Майк Помпео поиска Пекин да изясни „какво се е случило", предаде Ройтерс.

Произходът на вируса остава загадка. Генерал Марк Мили, началникът на Генералния щаб на въоръжените сили  на САЩ, заяви във вторник, че информацията, събрана от американските разузнавателни служби, предполага, че коронавирусът е бил предаден на хора от животно, а не е създаден в лаборатория в Китай и че няма как това да се каже с абсолютна сигурност.

Телевизия Fox News, известна с близостта си до Тръмп, предаде вчера, че SARS-CoV-2 идва от лаборатория в Ухан. Тя каза, че вирусът не е разработен, за да се използва като оръжие за биологична война, но като част от усилията на Китай да покаже, че възможностите му за откриване на вируси и борба с тях са равни, ако не и по-добри от тези на Съединените щати.

Както Fox, така и други медии твърдят, че експерименти с вируси са били провеждани в лабораторията на Ухан и че неспазване на правилата за безопасност е довело до това, че някой се е заразил, а вирусът се появил на пазар за храни в Ухан и е започнал да се разпространява.

По време на пресконференция, която се провежда всекидневно в Белия дом за хода на пандемията в САЩ, Тръмп заяви, че е запознат с докладите.

"Ние разглеждаме тази ужасяваща ситуация много подробно", каза той.

На въпрос дали той е повдигнал въпроса в разговори с китайския президент Си Цзинпин, Тръмп каза: 

„Не искам да говоря за това, което обсъдих с него за лабораторията, просто не искам да го пипам, би било неподходящо в момента.“

Досега Тръмп подчертава здравите връзки между САЩ и Китай на фона на пандемията, тъй като неговото правителство е силно зависимо от китайската промишленост за осигуряване на лични предпазни средства - оборудване, от което отчаяно се нуждае медицинският персонал в САЩ.

През февруари Китайският държавен институт за вирусологични изследвания в Ухан категорично отрече съобщенията, че коронавирусът е създаден в негова лаборатория или че е „избягал“ от нея. 

Помпео заяви през март, че Китай разпространява „фалшиви новини“ и „дезинформация“, че коронавирусът е „биологично оръжие“, направено от американските военни.

В интервю за Fox News след пресконференцията на Тръмп шефът на външната политика на САЩ каза вчера, че "знаем, че този вирус за първи път се появи в Ухан, Китай" и посочи, че Институтът по вирусология е на няколко километра от пазара на храни.

"Наистина се нуждаем китайското правителство да стане по-открито" и да обясни "как точно се е разпространил този вирус", каза Помпео.

"Китайското правителство трябва да изясни какво се е случило", заяви той.

Като цяло учените днес са съгласни с това, че SARS-CoV-2 е бил предаден на хора в Ухан от прилепи.

Президентът на САЩ и други правителствени представители отдавна поставят под въпрос официалния доклад за пандемията в Китай (3332 починали, 82 341 случая до момента), тъй като случаите на смъртност в Съединените щати вече надхвърлят 28 300 и нарастват всекидневно.

Той се върна към въпроса в сряда, настоявайки, че в Съединените щати се докладват повече случаи, "защото ние ги съобщаваме".

"Наистина ли вярвате на тези числа в огромната страна, наречена Китай, че те имат конкретния брой случаи и конкретния брой на загиналите? Наистина ли някой вярва в това?", попита Тръмп.

"Гардиън": Тръмп се опитва да прехвърли вината

Решението на Тръмп да спре американското финансиране за Световната здравна организация (СЗО) е опит за прехвърляне на отговорността за катастрофалния му провал да защити своята страна въпреки получените предупреждения, пише днес британският в. "Гардиън" в редакционна статия, цитирана от БТА.

Един от критиците определя решението му като "престъпление срещу човечеството, отбелязва британското издание, като посочва, че СЗО вече работи с последни средства. Сега обаче тя получава дестабилизиращ удар в момент, когато се бори с пандемия, отнела живота на 125 000 души, заразила 2 милиона и засегнала живота на много повече.

Американският президент обвини СЗО, че е прикрила и предприела неподходящи действия за борба с пандемията и е омаловажила появата й. Но организацията обяви коронавируса за заплаха за общественото здраве на 30 януари. Тръмп обяви извънредно положение едва на 13 март, припомня в. "Гардиън", като посочва, че до момента са починали 25 000 американци.

Нападките на Тръмп пасват на неговата неприязън към многонационалните организации и нередките му атаки срещу Китай. През януари той похвали упоритата работа на Пекин и неговата прозрачност по въпросите, свързани с коронавируса. Тази седмица Тръмп вече обвини СЗО в пристрастия към Китай. Отдръпването на САЩ обаче със сигурност ще засили китайското влияние в организацията, отбелязва британското издание.

Решението на Тръмп да спре финансирането на СЗО по време на пандемия шокира мнозина дори сред тези, които отправяха критики към реакцията й на пандемията. За мнозина това е опит да отвлече вниманието от собствените си възхвали за СЗО и Китай, които отправи в началото на епидемията. Но той не е единственият недоволен от реакцията на организацията на появата на коронавируса, подчертава в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

В началото на кризата СЗО препредаваше получените от Китай данни и твърдения, без да споменава, че те може да са неточни. Организацията не обърна бързо внимание на риска от предаване на заразата от човек на човек, с обявяването на заплаха за общественото здраве и с използването на термина "пандемия".

Неотдавна японският вицепремиер Таро Асо заяви, че тя би трябвало да бъде преименувана на КЗО, "Китайската здравна организация", припомня американското издание. Проблемът отчасти е в очакванията. Базираната в Женева здравна организация се справя добре с множество задачи, но не е особено добре подготвена да ръководи световните усилия за борба с пандемия.

Целта й при създаването й през 1948 г. беше да подобрява здравеопазването по света и е получавала похвали за усилията си за разширяване на програмите за ваксинация, особено в развиващите се страни. Тя е по-малко подготвена за криза като сегашната. В условия, когато са необходими решителни действия, СЗО не разполага със средствата да принуди страните членки да направят много. Тя няма дори правомощия да налага глоби за неизпълнение на предписанията й, допълва вестникът.