"Нюкасъл" е близо до смяна на собственика си. Преговорите текат от началото на годината и, поне според британските медии и анализатори, сделката е на финалната права за реализация. Стойността й е 300 милиона паунда.

Феновете на "свраките" най-сетне ще се отърват от богаташа Майк Ашли, когото мразят от сърце и не крият това на стадиона и навсякъде, където се събират. Твърди се, че никога досега той не е бил по-близо да продаде "Нюкасъл" за 13-те противоречиви години, в които го притежава.

Зад кандидат-купувача - обществен инвестиционен фонд от Саудитска Арабия, стои лично престолонаследникът принц Мохамед бин Салман. А посредник в преговорите е популярната бизнесдама Аманда Стейвли, която се очаква да придобие 10 процента от акциите.

Бившият модел нашумя при покупката на "Манчестър Сити" от базирания в Абу Даби шейх Мансур, макар и ролята й тогава да беше само брокерска. Сега има нещо повече - не само бизнес, а и футболна тръпка.

Ето кой кой е в сделката на годината във футбола - поне засега.

Майк Ашли

Собственик е на популярната и в България верига спортни магазини Sports Direct. Закупи "Нюкасъл" за 134 милиона паунда през 2007 г. Но не оправда надеждите на огромната армия фенове на клуба. Просто не искаше да инвестира много и не само във футболисти, а и в администрация.

Ашли твърдеше доскоро, че ако продаде клуба за 300 милиона, щял да е на загуба, тъй като бил вложил много повече пари, а не получил много в замяна. Това е спорно твърдение. Най-малкото "Нюкасъл" служеше за реклама на Ашли за останалите му бизнеси, най-вече този със спортни стоки.

Бизнесменът обяви "Нюкасъл" за продан през 2017 г., но няколко пъти отхвърли оферти за суми от порядъка на 300 милиона паунда. Казват, че е доста тежко да се преговаря с него. Стейвли влезе в контакт с Ашли през есента на 2017-а, но всичко приключи в началото на 2018 г. 

Той искаше 400 милиона. Извънредното положение заради пандемията сега може да го е накарало да размисли, тъй като футболният бизнес е изправен пред много трудни времена на лишения, а и фалити за някои клубове. Сега е моментът да вземе парите, които му се предлагаха преди две години и половина. Цената на футболисти и клубове пада всеки ден, а никой не може да каже кога ще бъде подновена Висшата лига и какво ще вземат клубовете от договорите за тв права и от спонсорите.

Аманда Стейвли

Тя е на 47 г. Притежава инвестиционния фонд "РСР кепитъл партнърс", зад който стоят капитали на стойност 28 милиарда паунда от Близкия изток и Китай. Личното й богатство се изчислява на над 100 милиона.

Аманда нашумява в началото на века покрай връзката си с принц Андрю, дюка на Йорк. През 2003 г. тя отхвърля предложение за брак. През 2011 г. се омъжва за иранеца Мехрдад Ходуси, неин колега в собствената й компания.  Двамата имат момче, родено през 2014 г.

Стейвли е бивш модел, но не като основна работа, а за да финансира образованието си в "Кембридж". Като тийнейджърка е тренирала лека атлетика, но контузия я отказва от професионалния спорт. Обикаля модните подиуми на младини и тегли кредит за 180 000 паунда, за да купи ресторант край Кембридж. Мястото е близо до голям и прочут хиподрум. Не е избрано просто така - да хапнат се отбиват богаташи от света на конните надбягвания.

Аманда е контактна и още тогава прави добро впечатление като умна млада жена с бизнес нюх и бързи реакции. Казват, че така започва всичко за нея. Имала е връзка с мултимилионера Марк Хорокс, преди да се запознае с принц Андрю. Много я харесват в Бъкингам, но отказва предложението за брак, тъй като била наясно, че ако стане част от кралското семейство ще загуби голяма част от свободата си. А е имала големи планове за себе си като бизнесдама.

Така поне казва самата Стейвли пред в. "Дейли Мейл" преди няколко години.

След разлъката с принца Аманда се насочва към Близкия изток. В Дубай основава компанията си "РСР кепитъл партнърс" и започва посреднически и лобистки бизнес с гиганти в Катар и Обединените Арабски Емирства. Най-често помага на фирми от региона, които искат да стъпят на Острова с инвестиции.

През 2008 г., тогава на 35, Стейвли има участие при покупката на "Манчестър Сити" от шейх Мансур. Прибира комисиона в размер на 10 милиона паунда.

След това посредничи на шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум от Дубай, който поиска да купи "Ливърпул". Тази сделка не се случва, но много други - извън футбола, са доведени до успешен край. Веднъж Стейвли получава за посредничество 40 милиона.

На списъка с контактите й би завидял всеки. Често съветва и политици. Живее между луксозен дом в Лондон и Дубай.

Тя е почитателка на "Нюкасъл". Според Би Би Си няма да бъде президент на клуба или да получи друг директорски пост, но ще стане акционер и ще влезе в борда на клуба.

Принц Мохамед бин Салман

В последните години престолонаследникът на Саудитска Арабия отправи няколко оферти на щатското семейство Глейзър за "Манчестър Юнайтед" в порядъка на 2-3 милиарда паунда, но получи откази.

Според различни публикации активите на Саудитския обществен инвестиционен фонд, който иска да придобие "Нюкасъл", се изчисляват на 320 милиарда долара. Принцът има голяма цел, която иска да осъществи с помощта на фонда - или проектът "Визия 2030". Амбициозният монарх мечтае да трансформира страната си икономически и имиджово.

Той започна да изпълнява плана си с привличане на големи спортни събития в Саудитска Арабия. В края на миналата година там бе реваншът за световната титла по бокс в тежка категория между Антъни Джошуа и Анди Руис. Седмици по-късно страната прие турнирът за Суперкупата на Испания. Мохамед бин Салман иска да организира турнири по тенис, голф, снукър, демонстративни мачове...

Строи писта за Формула 1, която трябва да приеме първото си състезание през 2023 г. Всичко това става на фона на протести от страна на организации като "Амнести интернешънъл" за нарушаване на човешките права в Саудитска Арабия. Но проектът си върви, а и в условията на тежка икономическа криза може да получи допълнителен тласък.

Феновете на "Нюкасъл"

Те се надяват отборът им поне да се завърне сред най-силните във Висшата лига, а Аманда Сейвли е заявявала открито, че иска да приложи модела на бурно развитие на "Манчестър Сити" и някъде другаде.

Едно е сигурно, при придобиването си от шейх Мансур "Сити" не беше по-голям клуб от "Нюкасъл" - нито исторически, нито като фенска маса. Кой знае докъде "свраките" могат да полетят сега - още повече предвид несигурните времена, в които и големите ще страдат.

Засега никой не говори открито за преговорите - нито "Нюкасъл", нито Стейвли или Майк Ашли, още по-малко пък хората на Мохамед бин Силман. Което по-скоро се приема като знак, че нещо се случва.

Според "Дейли Мейл" сделката сега е на масата на шефовете на Висшата лига - за одобрение. Процедурата може да отнеме поне 3-4 седмици. "Нюкасъл" може да има нов собственик и хоризонт още през лятото.