Роми, които се върнали от Великобритания, но вместо да са под карантина, се снимали как играят хоро на улицата, се сдобиха с присъди по бързата процедура от Районен съд-Петрич.

Местната прокуратура сключи споразумения с В.Я. (45 г.), С.Г. (46 г.) и С.Я. (26 г.), привлечени към наказателна отговорност по изключително актуалния член за нарушаване на карантинта - чл. 355 от НК.

Проверка на МВР-Петрич установила, че във видеоклип, публикуван във фейсбук, се виждат множество празнуващи хора, излезли около 15 ч. на 07.04.2020 г. на улица пред дома си в ромската махала в града.

"Същите играели хоро, въпреки въведените противоепидемични мерки. Празнуващите направили запис с мобилен телефон, който впоследствие публикували в социалната мрежа", съобщават от прокуратурата.

Разследващите са установили, че тримата - В.Я., С.Г. и С.Я., на 26.03.2020 г. пристигнали в страната през ГКПП Дунав мост 2 Видин с лек автомобил с чужда регистрация. Пред компетентните български власти те заявили, че пътуват от Великобритания. За всеки от тях било издадено предписание за спазване на задължителната 14-дневна карантина на адреса им в гр. Петрич.

За извършените от В.Я. и С.Г. престъпни деяния са им определени наказания от по пет месеца „лишаване от свобода“ условно с тригодишен изпитателен срок и глоби в размер на по десет хиляди лева за всеки. Подсъдимият С.Я. се е съгласил да му бъде наложено наказание „Пробация”, включващо задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от две години, задължителни периодични срещи с пробационен служител, безвъзмезден труд в полза на обществото двеста часа годишно и глоба в размер на пет хиляди лева.

Районна прокуратура - Казанлък също наблюдава две нови досъдебни прозиводства, свързани със същия члн от НК.

На 7, 12 и 13 април на три пъти, жена, завърнала се от Великобритания, нарушила карантината си. Тя трябвало да изтърпява изолацията в гр. Гурково, област Стара Загора,  но въпреки предупреждението да не напуска адреса, ходила в магазин и гостувала при роднини.

Второто досъдебно е че в гр. Николаево 15-годишна непълнолетна, която се е завърнала от Гърция и била под карантина, е напуснала адреса си. Служители на полицията направил проверка и установили, че непълнолетната е имала предписание от 9.04.2020 г. да спазава задължителни предписания.

Вчера бе съобщено и за първи осъден на територията на варненския апелативен район - пак по споразумение.

Мъж, който се е отклонил от задължителната 14-дневна карантина след завръщането си от чужбина, е с осъдителна присъда от Търговищкия районен съд - 6 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Споразумението е било одобрено от съда, като на мъжа е наложена и глоба от 10 000 лева.

Мъжът се оправдал, че е ходил в КАТ, за да регистрира автомобил.

От въвеждането на извънредното положение на 13 март до вчера районните прокуратури в цялата страна са образували общо 720 досъдебни производства във връзка с пандемията от коронавирус, обобщават от държавното обвинение. По-голямата част от делата са за нарушаване на предписания за поставяне под карантина, издадени от съответните регионални здравни инспекции.