До края на октомври ще стане ясно къде по Черноморското крайбрежие има дюни, благодарение на специализираните карти за всички плажове. Зоните са известни и сега, но липсата на картиране и точното описване на дюните създава предпоставки за незаконно строителство. Проблемът се разисква от години от природозащитници и институции, като еко експертите посочват, че пълните и точни кадастрални карти ще осигурят необходимия статут на "защитена територия" на дюните.

Срокът, в който ще бъдат изготвени картите за зони А и Б, беше оповестен от вицепремиерката Екатерина Захариева по време на среща с еколози, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие (МРР). Ангажиментът е поет по време на среща с представители на Гражданска инициатива „Да спасим Карадере“ и Коалиция „За да остане природа в България“.

Срещата е била по инициатива на екологичните организации заради казуса със застрояването на девствените кътчета по Черноморието и по-специално - района на община Бяла. На нея присъстваха експерти от МОСВ, ДНСК и Агенцията по кадастър. 

Законът за устройството на Черноморското крайбрежие предвижда 2 охранителни зони - А и Б, които имат специален режим на ползване:

- зона "А" с режим на особена териториалноустройствена защита;

- зона "Б" със специфични характеристики на територията и специален режим за опазване на териториалните и акваториалните ресурси.

В зона А е забранено поставянето на плътни огради, търсенето и проучването на полезни изкопаеми, ограничаване на пешеходния достъп, заустването на отпадъчни води и изхвърляне на отпадъци, употребата на торове и развитието на производства, които замърсяват околната среда. Строителството е разрешено, но извън територията на морските плажове и при спазване на определените от закона изисквания. Тук влизат и дюните, както и защитени територии по "Натура 2000", които запазват режимите си на опазване т.е. в тях не може да се строи. 

Зона Б се простира на 2 километра от границата със зона А, с изключение на урбанизираните територии и населените места. И тук важат същите ограничения, що се отнася до отпадъци, замърсяване, защитени зони. Различни са режимите за строителство, но разрешение се получава след преминаване през определените от закона процедури.

Вицепремиерката подчертава, че с приемането на специализираните карти и изготвянето на цялостните кадастрални карти дюните ще бъдат защитени от унищожаване.

"Щастлива съм, че успях да реша този сериозен проблем. Това е тема, по която работя от 2009 г.", допълва министър Захариева. 

Проблемите с картирането на дюните са в основата на незаконното строителство по Черноморието.
Снимка Авторката

Защитата за дюните може да бъде осигурена чрез картиране, но само ако не се правят процедурни нарушения и се прилагат стриктно действащите закони, които са свързани с опазването на Черноморието - Законът за устройството на Черноморското крайбрежие, Законът за устройството на териториите, Законът за биоразнообразието и Законът за опазване на околната среда. Заобикаляне на правните норми и "вратички" в някои текстове станаха причина за незаконни строежи по крайбрежието.

Вицепремиерката съобщи на природозащитниците, че по случая с Карадере е извършена проверка от страна на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която е установила, че всички издадени 70 строителни разрешения са с изтекъл срок и са невалидни.

ДНСК е изпратила писмо до главния архитект на община Бяла, с което го предупреждава, че, ако издаде нови разрешителни за строеж, те ще бъдат отменени, ако не съответстват на изискванията на  Закона за биологичното разнообразие и на Закона за опазване на околната среда. 

Захариева се ангажира по случая с Карадере МРР също да  потърси възможности за прогласяване на нищожност на Подробния устройствен план на Бяла - Север на база на екологичната оценка, която трябва да е съобразена с кумулативния ефект от евентуалното застрояване. Ще бъде сезирано и Министерството на земеделието и храните да извърши проверка на конкретни имоти, за да се провери дали е приключена процедурата по промяна на предназначението на земеделски земи и гори. 

Борислав Сандов от Коалиция „За да остане природа в България“ благодари на Захариева за волята, решимостта и работата за запазване на Корал, дюните по Черноморското крайбрежие и казуса с Карадере.

"Това бяха проблеми, тлеещи от много време и беше въпрос някой да положи усилия и решителност, за да бъдат разрешени", посочи Сандов.

Във вторник министърката на околната среда и водите Светлана Жекова внесе сигнал до прокуратурата за нарушения при приемането на ПУП "Бяла - Север", и поиска обявяването му в нищожност. Тя обяви и, че се работи по проект за 50 нови защитени зони по "Натура 2000", който ще бъде готов до края на годината. След проверка на Жекова, директорът на РИОСВ-Бургас Антоний Иванов оттегли решението си, с което даваше право на строеж на фирма "Макси |", която има проект за луксозен къмпинг в местността Карадере.