Еврокомисията прие днес две мерки в помощ на хранително-вкусовата промишленост. Тe ще увеличат паричния поток на земеделските стопани и ще намалят административната тежест за националните, регионалните органи и за фермерите.

За да засили паричния поток на земеделските производители, ЕК ще увеличи авансoвите суми за директни плащания от 50 на 70 процента, а плащанията за развитие на селските райони - от 75 на 85%.

Земеделските стопани ще започнат да получават тези авансови плащания от средата на октомври. За допълнителна гъвкавост държавите членки ще могат да им плащат, преди да приключат всички проверки на място.

Втората мярка намалява броя на физическите проверки на място по отношение на преобладаващата част от бюджета на Общата селскостопанска политика (ОСП) от 5 на 3 на сто. В условията на коронавирус е от решаващо значение да се сведе до минимум физическият контакт между земеделските стопани и инспекторите.

Комисията също така предоставя възможности за гъвкавост по отношение на графика на проверките. Страните членки ще могат да използват алтернативни източници на информация, които да заменят традиционните посещения на място в стопанствата (например сателитни снимки или снимки с отбелязана геолокация, за да се докаже, че са направени съответните инвестиции). Това ще позволи най-ефективно използване на ресурсите, спазване на правилата за социална дистанция, а също така ще намали административната тежест и ще спомогне да се избегнат ненужни забавяния при обработването на заявленията за помощи. Така ще се гарантира, че субсидията се изплаща на земеделските стопани във възможно най-кратък срок.