Италианската футболна федерация планира да поднови сезона в "калчото" в края на месец май, съобщава сайтът Football Italia. Това изглежда като доста смело намерение, като се има предвид, че на денонощие броят на починалите следствие на усложнения, причинени от COVID-19, все още е над 500, а установените заразени - над 3 хиляди.

Футболните хора обаче търсят варианти за приключване на шампионата, за да могат клубовете да получат пари от тв права и да избегнат фалити. Поне повечето. В Италия се говори и че все пак положението започва да се овладява. 

Планът на Апенините е на 27-28 май да се изиграят полуфиналите за Купата на Италия и това да са първите мачове на подновяването. В началото на юни пък трябва да бъдат рестартирани Серия А и Серия В. При всички положения това ще стане без публика.

Първите полуфинали за Купата вече преминаха, което улеснява процеса. 

Информацията гласи, че отборите ще подновят тренировки на 4 май. Играчите им ще дават PCR тестове веднъж седмично. Първоначално те ще се готвят на малки групи, постепенно на по-големи. Тимовете ще бъдат в лагерна обстановка - изолирани от външния свят.

След изиграването на полуфиналите срещите за първенство ще са през три дни. Това означава, че сезонът може да завърши в края на юли, началото на август.

Повече яснота по въпроса ще има следващата седмица, когато се очакват решения за футбола в много страни на Европа и турнирите.