Американската компания Apple пусна нов смартфон с компактен размер и скромна цена - според техните разбирания, естествено. Новият iPhone SE бе обявен с пресрилийз, не на събитие, както е обичайната практика на компанията.

iPhone SE всъщност е второ поколение - първото излезе преди 4 години заедно с iPhone 6 и 6S. Ключовото е далеч по-скромната му цена. На практика SE замества iPhone 8 в каталога на компанията.

Какво има новият iPhone "под капака"? Като за начало - новият чип A13 Bionic, който е налице и в по-скъпите модели на компанията. Вместо огромен дисплей обаче имаме скромните 4,7 инча - размерът на третото поколение iPhone, за който преди години Стийв Джобс каза, че е оптимален за смартфон. 

iPhone SE идва в 3 цвята - бял, черен и червен.

Камерата е само една, но за сметка на това - високофункционална. Сензорът е 12 мегапиксела, а обективът - широкоъгълен, с апертура f/1.8. Това, което я прави наистина адекватна, е именно новият A13 Bionic -  той позволява всички ключови функции на камерите от последните поколения iPhone, като Smart HDR за повече светлина, по-добър нощен режим, и др. Сензорът поддържа и видео до 4К резолюция и 60 кадъра в секунда - напълно на нивото на флагманите.

Разбира се, новият iPhone е по-скромен като корпус - на практика е идентичен с дизайна на 8-ицата, със стандартния Touch ID бутон в основата и големи рамки за смартфон от 2020 г.

Но началната му цена в САЩ е 399 долара, с 50 долара по-малко от тази на iPhone 8, а по-късно днес ще е достъпен и за предварителна поръчка от А1 в България. Очаква се да излезе по магазините в САЩ след седмица, а скоро след това - навсякъде.