Въпреки всички усилия от страна на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса заболелите лица да не се "дамгосват", морската община Царево е предприела "превантивен" подход. В Царево са решили да бележат лицата, завърнали се от рискови държави - дори и без да има доказан случай на COVID-19.

Това е видно от съобщение на сайта на общината, като за него алармираха от фейсбук групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг".

"Лицата, които идват от рискови държави задължително се поставят под карантина за 14 дни, съгласно заповед № РД-01-38/13.03.2020 г. на Директора на РЗИ Бургас.

На адресите, определени за карантина, ще се поставят съобщения за наличието на условие на такава и съответния период на действие", гласи то. 

Поначало членовете на оперативния щаб периодично биват питани не трябва ли да се поставят бележки по вратите на заболелите от вируса лица, за да са информирани съседите (както в близкото минало). И отговорът винаги е бил един и същ - не, хората не бива да бъдат дискриминирани, а по същество тази информация е лична - за здравето на човека - и оповестяването й представлява нарушаване на основни човешки права.

Властта в Царево обаче не планира да поставя бележки на лица с установен COVID-19, които са в условия на домашно лечение. Но пък и Министерството на здравеопазването не е издавало заповед за белязването на когото и да е било, в т.ч. завръщащите се от чужбина.

В цитираната от общината заповед е описано само, че "лицата, пристигащи от територия, определена от Министерство на здравеопазването като рискова", подлежат на "задължителна изолация в домашни условия (карантина)".

Иначе общината продължава с инструктажа:

"Достъпът на външни лица е строго забранен, с изключение на тези, имащи ангажимент да доставят хранителни продукти и стоки от първа необходимост. Лицата под карантина имат ангажимент да уведомят местните структури, за името на човека, който ще е доставчик и дните за доставка."