През 2017 г. създателят на Microsoft Бил Гейтс предупреди света, че най-големият риск за човечеството не е ядрена война, а опасен вирус, който може да заплаши живота на милиони по света.

Само 3 години по-късно тази негова реплика храни най-популярната фалшива новина онлайн в момента - че Гейтс е създал новия вирус SARS-Cov-2 и планира да спечели милиарди от разработване на ваксина за него, разказва "Ню Йорк Таймс".

Конспиративните теории в този дух се изливат не само във Facebook, YouTube и Twitter, разпространяват ги и консервативни политически коментатори и антиваксъри, недоволни от критиките на Гейтс към американския президент и неговите политики за пандемията.

Според Zignal Labs, компания за анализ на медиите, Гейтс и коронавирусът се споменават в комплект в фалшиви новини над 900 000 пъти тази година. Речта му от 2017 г., в която предрича опасността от вирус, е гледана над 25 млн. пъти в последните няколко седмици. Тезата, че Гейтс е създал вирусът или пък се готви да инсталира чипове във всички ни, е по-популярна дори от теориите за това как 5G мрежите активират SARS-Cov-2

На практика Гейтс е заел позицията на Джордж Сорос сред крайнодесните в САЩ и по света като злият милиардер, който манипулира целия свят с парите си - за да изкарва още пари.

С ключовата разлика, че дори след пенсия и няколко години активна благотворителна работа, имуществото на Бил Гейтс все още се оценява на над 100 млрд. долара, като над него е само Джеф Безос, основателят на Amazon.

Омразата на антиваксърите също е разбираема - след като ефективно се оттегли от Microsoft през 2008 г., Гейтс и жена му Мелинда започнаха най-голямата частна фондация в света, и ключова част от дейността й бе дистрибуцията на ваксини в най-бедните райони на планетата.

В добавка Гейтс първоначално обяви, че ще вложи 100 млн. долара за ограничаване на коронавируса, а в сряда обяви, че увеличава този фонд на 250 млн. долара. А в началото на месеца филантропът обяви и че ще финансира фабрики за 7-те най-обещаващи ваксини срещу вируса, които се очакват през следващите месеци.