Депутатите от Европарламента приеха днес допълнителни мерки, които позволяват финансирането от ЕС да бъде предоставено незабавно и с изключителна гъвкавост за борба с пандемията от коронавирус.

Това стана на извънредна пленарна сесия в Брюксел.

ЕП одобри пакета „Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса +“ (ИИОК+), предложен от Еврокомисията на 2 април.

Одобрените предложения

Специфични мерки за гъвкаво използване на европейски фондове

Те ще позволят на страните членки да прехвърлят ресурси между трите основни кохезионни фонда. Това са  Европейският фонд за регионално развитие (ЕФРР), Европейският социален фонд (ЕСФ) и Кохезионният фонд. Средства ще могат да бъдат прехвърляни и между различните категории региони и между конкретните приоритетни области на фондовете.

По изключение ще бъде възможно да се финансират напълно програмите по кохезионната политика, свързани с COVID-19, чрез стопроцентово финансиране от ЕС през отчетната 2020-2021 г., от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г. Мерките също опростяват одобряването на програмите с оглед ускоряване на изпълнението, улесняват използването на финансовите инструменти и опростяват одитите.

Новите правила ще позволят на земеделските производители да се възползват от заеми или гаранции при благоприятни условия за покриване на оперативните им разходи до 200 000 евро. Мерките ще освободят неизползвано финансиране за селските региони, свързано със земеделието, за борба с COVID-19.

Специални мерки за смекчаване на въздействието на пандемията върху рибарството и аквакултурите

Мерките включват подкрепа за рибарите, които трябва да прекратят дейностите си, финансова помощ за производителите на аквакултури, чиято продукция е прекъсната или намалена, подкрепа за организации на производителите за временно складиране на продукти от риболов и аквакултури, както и гъвкаво преразпределение на фондове на националните оператори.

Евродепутатите одобриха след неформално споразумение със Съвета на ЕС редица подобрения, които ще позволят оказването на подкрепа на нови рибари и рибари, които извършват риболов от брега (тези, които ловят риба без лодка). Тези подобрения ще адаптират и разпоредбите за най-отдалечените региони за справяне с кризата, както и осигуряването на бюджетна гъвкавост за подпомагане на държавите, които са изчерпали всички отпуснати средства.

Специфични мерки за гарантирането на непрекъснатото функциониране на Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ)

Мерките включват възможност за финансиране на осигуряването на защитна екипировка за работници и доброволци, временното стопроцентово съфинансиране от бюджета на ЕС и по-леки мерки за докладване и одит по време на кризата.

След неформално споразумение със Съвета на ЕС депутатите одобриха и изменения, позволяващи предоставянето на помощ чрез нови методи, като например електронни или хартиени ваучери. Това ще гарантира безопасността на всички участващи в операциите и достигането на помощта до най-уязвимите и маргинализираните. Одобрените мерки имат за цел да защитят най-уязвимите хора от коронавируса и да гарантират, че храна и основна материална помощ ще достига до тях при спазване на социалното дистанциране и личната защита.

Съветът на ЕС трябва официално да одобри позицията на Парламента. Приетите мерки ще влязат в сила след като бъдат публикувани в следващите дни в Официалния вестник на ЕС.