• Тръмп продължава с въпросите относно Китай
  • Италия с положителен рекорд 

18:00 ч. Над 1000 френски военни на самолетоносача "Шарл де Гол" са заразени с новия коронавирус.

Най-малко 1046 души от екипажа на френския самолетоносач "Шарл де Гол" са заразени с новия коронавирус. Това съобщи днес телевизия "Бе Еф Ем", като цитира представители на министерството на въоръжените сили на Франция, предаде ТАСС.

По данни на ведомството 1046 военни моряци от общо 1760 на борда са дали положителни тестове за коронавирус. Над 20 от тях са настанени в болници, един е в реанимация. У над 50 на сто от заразените не се забелязват никакви симптоми на COVID-19.

17:00 ч. Путин ще пропусне великденската служба

Президентът на Русия Владимир Путин ще пропусне тази година великденската служба, но ще посети и ще запали свещ в параклиса в московската си резиденция Ново Огарьово, където живее и работи в момента, съобщи днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от БНР.

Пламък от Благодатния огън ще бъде доставен в Русия от пратеници на обществения фонд „Андрей Първозвани“ с благословението на руския патриарх Кирил. Заради карантинните ограничения традиционното посрещане на летище „Внуково“ в Москва е отменено и огънят ще бъде доставен директно в катедралата „Христос Спасител“.

13:00 Канада дава 1,8 млрд. щатски долара за енергетиката си

Канада ще инвестира 2,5 милиарда канадски долара (1,8 млрд американски) в мерки за подпомагане на тежко засегнатите нефтена и газова промишленост по време на разпространението на заразата от коронавирус, отнела живота на 1250 души в страната, съобщи премиерът Джъстин Трюдо, цитиран от БТА и Ройтерс.

Секторът, на който се падат 10,6 процента от канадския БВП, призова Отава да освободи кредити и парични помощи за справяне с последиците от пандемията и срива на цените на петрола.

Трюдо каза, че работещите в енергийния сектор са изправени пред огромно бедствие и Отава ще инвестира 1,7 милиарда канадски долара само за почистване изоставени кладенци в три провинции. Целта ни е веднага да създадем работни места в тези провинции, каза Трюдо, докато помагаме на компаниите да избегнат банкрут и да подкрепим целите си в защита на околната среда. Премиерът каза пред журналисти, че мерките ще поддържат 10 000 работни места.

12:00 ч Администрацията на Тръмп инжектира $ 19 млрд. на фермерите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви програма в размер на 19 милиарда долара, за да се помогне на американските фермери да се справят с последиците от епидемията от Ковид-19, предадоха световните агенции.

"Ще реализираме програма за помощ от 19 милиарда долара за нашите прекрасни селскостопански производители и животновъди, които трябва да се справят с последиците от световната пандемия", каза Тръмп по време на редовната си пресконференция, посветена на борбата с епидемията.

Министърът на земеделието Сони Пърдю уточни, че 16 милиарда долара ще бъдат директно насочени към фермерите, а три милиарда ще се използват за закупуване на хранителни продукти, които ще се раздават на най-бедните.

10:00 ч. Великобритания удължава схемата за частична безработица до юни

Британското правителство продължи с един месец - до юни, системата за частична безработица и поемане на заплатите от държавата, чиято цел е да се избегнат съкращения в засегнати от коронавируса предприятия, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Министърът на финансите Руши Сунак обясни в комюнике, че не изключва схемата да бъде продължена още при необходимост, за да се позволи на предприятията във Великобритания да съхранят милиони работни места.

Решението беше обявено ден, след като бяха продължени с три седмици мерките за изолация. Според системата за частична безработица, обявена първоначално за три месеца - от март до май - правителството поема 80 процента от заплатите, но до 2500 британски лири, така че компаниите да обявят частична безработица на персонала си.


08:04: САЩ с разследване на цялата история на вируса

САЩ водят разследване на обстоятелствата около появата на пандемията от Covid-19 и установяват произхода на новия коронавирус, съобщи вчера на брифинг в Белия дом американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс и БТА 

"Станаха много странни неща, водят се много разследвания и възнамеряваме да изясним какво се е случило", каза Тръмп. "Това нещо дойде от Китай, пострадаха 184 държави и територии, това е много лошо. Трябва да изясним къде е възникнало това", подчерта президентът, цитиран от ТАСС.

Тръмп каза, че ще се запознае с медийните съобщения, че американските власти са отпуснали преди няколко години грант на лаборатория в китайския град Ухан и ще го отмени, ако тези средства продължават да постъпват в Китай.


07:00 Италия обяви рекорден брой излекувани

Италия обяви, че вчера броят на оздравелите от Ковид-19 в рамките на денонощие е бил 2563. Това е рекорд от началото на пандемията в страната, където болестта отне живота на близо 23 000 души, предаде Франс прес.

Това е най-голямото число оздравели от началото на кризата, обяви Анджело Борели, началник на службата за гражданска защита, като добави, че починалите за последното денонощие са били 575.

На Апенините вчера имаше 107 000 регистрирани болни, с 355 повече от предния ден. В някои региони като Торино, Неапол и Рим, тази бройка спада.

Друг петъчен рекорд в Италия е този с броя на извършените тестове от здравните служби, които са били над 65 000 за 24 часа.

Принцеса София - в средата. Снимка АП/БТА

22:00 Шведската принцеса премина ускорен курс и ще помага на болни

След тридневно интензивно обучение шведската принцеса София облече униформа на медицински работник и се присъедини към екипите в здравеопазването в разгара на кризата с разпространението на новия коронавирус, съобщи вчера кралският двор, цитиран от Франс прес.

35-годишната принцеса от четвъртък стана доброволка в болница "Софияхемет" в Стокхолм.

Като почетен президент на "Софияхемет", принцесата иска лично да помогне в тази криза, обхванала цяла Швеция, заяви за АФП Маргарета Торгрен, говорителка на кралския двор.

Принцеса София стана част от кралското семейство след женитбата си през 2015 г. за принц Карл Филип.


21:00 Първи смъртен случай от Covid-19 в кюрдската Северна Сирия

Ръководената от кюрдите администрация в североизточната част на Сирия съобщи, че Световната здравна организация по-рано този месец е установила първи случай на коронавирус в района след тестове на проби в Дамаск, предаде Ройтерс.

В изявление регионалната администрация съобщи, че 53-годишен мъж, дал положителна проба за Ковид-19, е починал в болница в Камишли на 2 април. Местните власти обаче са били уведомени за случая едва в деня на смъртта на болния.

Регионален говорител на СЗО каза, че положителната проба е била съобщена от сирийското правителство на 2 април и в североизточната част на Сирия е в ход активно наблюдение за откриване на евентуални нови случаи.