Жозе Моуриньо е бил пред преминаване в "Ливърпул" през лятото на 2004 г. Вместо това той се озова на "Стамфорд Бридж" като треньор на "Челси".

Такава история е разказана в нова книга на френския журналист Никола Вила, посветена на Специалния. В нея се проследява животът му от корените до голямата слава.

През пролетта на 2004 г. "Ливърпул" започнал да търси заместник на Жерар Улие. В списъка на челно място бил 42-годишният тогава Жозе Моуриньо, наставник на "Порто", с който предния сезон спечели Купата на УЕФА и беше пред първия си триумф в Шампионската лига.

Преговорите започнали през април - точно преди първия четвъртфинал срещу "Олимпик" (Лион) в шампионския турнир.

"Моуриньо трябваше да отиде в "Ливърпул", свидетелства тогавашният му мениджър Жорже Байдек. - Рик Пери (изпълнителен директор на "червените" в онези години, бел. ред.) отговаряше за трансферите и ние имахме уговорка. Помолиха ни да изчакаме 15 дни с подписването, тъй като Жерар Улие все още беше мениджър на "Ливърпул".

Точно в този момент се намесва Роман Абрамович - собственикът на "Челси". Роля изиграва друг агент - Жорже Мендеш, нагърбил се с посреднически функции. По-късно топмениджърът прибавя и Моу в завидния си каталог с клиенти.

Мендеш подшушва на руския олигарх, че все още може да вземе неговия сънародник, вече ползващ се с авторитет във футболния свят. Съответно и офертата от "Челси" е по-добра като пари и гаранции за звездни покупки.

Първата среща между Роман Абрамович и Жозе Моуриньо е вечерта преди финала на Шампионската лига между "Порто" и "Монако". Двамата бързо намират общ език. 48 часа по-късно договорът е сключен на яхта на милиардера в Монте Карло - след като Специалния е направил "драконите" европейски шампиони.

Жозе Моуриньо стана шампион на Англия още в първия си сезон. Титлите му с "Челси" са три, веднъж спечели Купата на Футболната асоциация и три пъти Купата на лигата за двата си престоя в Лондон. Битките му с "Ливърпул" на всички фронтове са пословични. "Червените" имат дял за това португалецът да не спечели Шампионската лига и с "Челси".