Депутатите от ГЕРБ умишлено не допуснаха днес да се проведе заседание на Народното събрание, на което премиерът Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан за ефективността на здравните, икономическите и социалните мерки на правителството в битката срещу разпространението на коронавируса и последвалата криза.

Депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова анонсира решението на партията си. За целта управляващите саботираха кворума без събирането на какъвто провеждането на пленарно заседание - макар и свикано по буквата на Конституцията и правилника на Народното събрание, не може да се проведе. Изслушването на Борисов с въпроси от парламентарните групи бе единствената точка в извънредния дневен ред. На старта се регистрираха едва 87 депутати, а частта от залата, където седят представителите на ГЕРБ, бе празна. На работа не бяха и "патриотите", и "Воля". 15 минути по-късно резултатът бе 91 депутати в залата и председателката Цвета Караянчева обяви процедурата за изчерпана. 

"Това е позор", чу се глас от опозицията, преди да бъдат затворени и микрофоните. 

Според Менда Стоянова искането за извънредно събиране на парламента само с цел парламентарен контрол на премиера е "пиар акция" на социалистите. 

По думите й България е парламентарна република, но Народното събрание работи в условията на извънредно положение (както само реши по предложение на управляващите и с техните гласове - плюс тези на ДПС - б.р.):

"За всяко заседание на Народното събрание работят над 200 души администрация. Не е добре да направим тук огнище на заразата, което после да се разнесе из цялата страна", заяви Стоянова пред медиите. Въпроси и отговори към изказването й нямаше.  

Според нея и ГЕРБ парламентът трябва да работи, но само когато има важни неща като законодателство и мерки, свързани с текущата криза, но не и за парламентарен контрол. 

"Не считаме, че днешното извънредно заседание има значение такова, че да правим подобно събиране на незнайно колко вирусоносители без симптоми. Това, че НС няма да се събере днес, не значи, че не работи", декларира Стоянова.

Депутатката от ГЕРБ заяви, че и сега премиер и министри отговаряли на въпроси - писмено. От началото на извънредното положение (на 13 март - б.р.) досега били зададени над 100 въпроса и "опозицията е получила отговор на всеки един от тях", отчете тя. 

Още през миналата седмица от БСП настояха парламентарен контрол в Народното събрание да има - със засилени мерки срещу разпространение на коронавируса, като в залата при отговорите да са само питащият депутат и съответният министър. Не се прие. 

 
Още когато от ГЕРБ настояха парламентът да работи "в извънреден режим" - тоест да не заседава редовно, а само по теми, свързани с извънредното положение, от БСП обявиха, че това е опит да се затвори устата на опозицията и се нарушава конституционният ред в страната. Тогава управляващите се аргументираха, че по реда на Конституцията Народното събрание може да се свика във всеки един момент с 48 подписа от депутати от опозицията - тоест институционалните механизми са налице.
 
Пропуснаха да отбележат обаче, че при липса на кворум заседание не може да има. А дали такъв ще е наличен зависи от властта, която има мнозинство. Тоест опозицията и да иска, няма как да събере 121 души в залата.

БСП не се оказва - внесе ново искане за извънредно заседание

От БСП обаче не се отказаха от изслушване на Бойко Борисов и веднага след като ГЕРБ и компания провалиха пленарното заседание, внесоха ново искане, придружено с 48 подписа. По Конституция и по правилник Цвета Караянчева няма право да откаже свикване на парламента с предложения от опозицията дневен ред. ГЕРБ обаче може - отново - да саботира работата на Народното събрание чрез кворума. Тази процедура може да се повтаря до края на извънредното положение.

"Извън икономическите, социалните и здравните въпроси, които обсъждаме, стоят въпросите за институциите, за парламентаризма, за държавността в България. Днес Борисов лично даде пример, че за него такива думи не съществуват. Това е поредната стъпка към едноличната власт, вървяща смело към диктатура. Ние като опозиция няма да се примирим с това, ще използваме всички законови механизми. Искането ни е за вас. След като правителството не приема алтернативен план от опозицията, да представи своя ясен план за България и за вашия живот", заяви Нинова. 

По думите й ГЕРБ и Борисов управляват чрез разделяне на нацията и насаждане на страх, а план за излизане от кризата няма, затова и властта не желае да отговаря на актуални въпроси. 

"Правителството и лично Борисов ви всяват страх и ви стресират. В най-тягостните дни, когато бяхте затворени в домовете си, говори за „идващия ад“, „катафалки“, „хладилни камиони за трупове“, „детски площадки, превърнати в морги“, вместо да ви даде надежда и ясен път за извеждане на България от тази ситуация", заяви лидерката на социалистите.

"От парламентарна република се превръщаме в телевизионна република" - заяви Нинова и малко по-късно през деня в участието си в предаването "Лице в лице" по бТВ. "Борисов се подигра с много хора, които очакваха отговори на въпроси, събрани от нас. Сигурно е по-лесно да отговаряш на една подредена пресконференция, на която няма политически опонент", допълни.