Професионален футбол в Нидерландия няма да се играе поне до 1 септември, съобщи премиерът на страната Марк Рюте на пресконференция, информира БТА.

Това се очакваше, тъй като кметовете на няколко града в страната, сред които и този на Айндховен, изискаха масовите мероприятия да се отменят до есента.

Решението на властите означава, че сезонът в нидерландското първенство може да бъде обявен за нулев, а футболната федерация на страната, съвместно с УЕФА, трябва да реши кои клубове ще участват в евротурнирите наесен.

Очаква се да бъде използвано актуалното класиране в шампионата на Ередивизи, което преди прекъсването заради коронавируса се оглавяваше от "Аякс". Така най-вероятно грандът от Амстердам и "АЗ Алкмаар" ще участват в Шампионска лига, а "Фейенорд" - в Лига Европа. Остава да се определят още два участника в Лига Европа.

Нидерландия започна с по-либерален подход към пандемията, но преследването на "стаден имунитет" се оказа илюзия. До днес в страната са регистрирани 34 134 положителни проби, а смъртните случаи са 3916.

В следващите дни ще има дискусии по темата за спиране на шампионата, но подобен сценарий стана възможен и след като днес УЕФА открехна вратата за прекратяване на вътрешни първенства при "специални случаи". Днес централата проведе видеоконферентни срещи с всичките си 55 федерации-членки.

От Нион отново "категорично препоръчаха" шампионатите да бъдат доиграни. Водещият план е да бъдат подновени пред юни - или по-рано, които могат, и завършени до 29 август, за когато е планиран финалът на Шампионската лига.

УЕФА не обяснява какво означава "специални случаи". Шефовете на европейския футбол ще изслушат всяка молба за такъв финал. Белгийската лига вече обяви решение за това, но крайното беше отложено за 24 април, когато ще заседава общото събрание на федерацията.

Квалификационните мачове на евротурнирите ще бъдат насрочени след края на настоящия сезон. А следващият ще протече нормално, според плановете на УЕФА.

Засега баражите за Европейското остават за началото на септември.

Повече яснота ще има в четвъртък, когато Изпълкомът на УЕФА ще вземе окончателни решения - засега. За сряда е предвидена среща с организацията, която представлява Лигите.