72 000 души са запазили работните си места благодарение на правителствената програма за запазване на заетостта, известна като 60/40. Това заяви днес пред Нова тв министърката на труда и социалната политика Деница Сачева.

В същото време регистрираните нови безработни в бюрата по труда са малко над 80 000. 15 000 пък са си намерили работа за периода от 13 март, когато бе обявено извънредното положение, досега. Според Сачева именно сравнително близките числа на новата безработица и одобрените по 60/40 работници говори, че мярката работи въпреки критиките на бизнес, опозиция и общество.

"Аз разбирам, че желаниeто да се критикува е изключително силно. Там, където няма добри идеи, колко са по-слаби идеите - толкова повече се критикуваш", заяви тя. 

Новите данни показват, че наистина мярката започва да набира инерция и че бизнесът е по-скоро доволен от нея. Това показва единствено, че инатът на правителството да не промени толкова дълго време текстовете по нея е бил безсмислен. Припомняме, че първоначалната идея беше следната - държавата заплаща 60% от заплатите на служителите, но работодателите изплащат останалите 40% и дължимата осигуровка върху пълния размер на осигурителния доход. Последваха бурни протести на бизнеса и едва след като Йордан Цонев от ДПС успя да прокара поправка в извънредния закон, властта пое и 60% от осигуровката, дължима от работодателя. 

Мярката работи от 13 работни дни, обясни Сачева, затова малкият процент на кандидатствалите компании не я тревожи. 

Докато говореше за 60/40 обаче, министърката на труда успя да обори едно твърдение на министърката на туризма Николина Ангелкова. На 14 април Ангелкова заяви:

"Над 48% от работещите в хотелиерството и ресторантьорството у нас вече са се възползвали от мярката 60:40, която правителството предприе за преодоляване на негативните икономически последици от разпространението на COVID-19."

Думите й бяха определени като манипулация от бранша, който вчера поиска и оставката й.

Днес Сачева, без да коментира директно Ангелкова и без да бъде питана, обясни, че 48,5 от общо кандидатствалите по мярката бизнеси са от туристически бранш. Което е по-различно от казаното от Ангелкова и последната на практика бе опровергана. 

Иначе Деница Сачева обясни за пореден път всички програми за достъп до лесно кредитиране, гарантирано по един или друг начин от държавата. Припомни, че бюджетът не може да замени реалната икономика и обясни, че не се притеснява, че гражданите ще са свръхзадлъжнели след кризата. 

Причината - кредитите имат дълъг гратисен период и повечето са безлихвени. 

В самото начало на разговора пък Сачева беше попитана какво мисли за вчерашния скандал, в който ГЕРБ на практика скри премиера Бойко Борисов от опозицията и не позволи неговото изслушване в парламента.

"Не мисля, че някой се крие, ние сме възможно най-видими и на работните си места, и сред хората, чиито проблеми трябва да решим."