Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри, използвайки спешни процедури, първия молекулярен тест за откриване на коронавирус, който може да се направи у дома, предаде агенция АПА-МПА.

Тестът, създаден от американската компания Laboratory Corporation (LabCorp), позволява на потребителя да вземе проба от носа си със специален тампон. След това тя трябва да бъде изпратена по пощата на компанията в специален изолиран пакет, съдържащ се в комплекта на теста, за да бъде подложена на лабораторно изследване.

Тестът ще бъде достъпен след няколко седмици и е предназначен главно за тези, които имат подозрителни симптоми на заболяването и искат да се проверят дали имат заболяване COVID-19, за тези, които са изложени на по-голям риск поради основните заболявания, и за тези, които са изложени на професионален риск - като лекари и медицински сестри.

Компанията потвърди, според "Ню Йорк таймс”, че домашният тест е толкова безопасен и точен, колкото тестовете, извършвани от експерти, като същевременно преценява, че ще намали търсенето на маски. 

„Вече има удобен и надежден вариант за вземане на проби при удобството и безопасността в домовете на всички“, заяви говорител на FDA.

Тестът ще струва 119 щатски долара и ще бъде покрит от застрахователни фондове в САЩ.