Президентът Румен Радев е издал указ за назначаването на Николай Неновски за нов член на управителния съвет на Българската народна банка (БНБ). Той ще смени Лена Русинова, чийто мандат изтича и е назначение на Росен Плевнелиев. 

Указът е подписан на 10 април, вече е обнародван, а Неновски ще встъпи в длъжност на 13 юни. 

Новият член на УС на БНБ е известен икономист, експерт по парична политика, и преди години отново е бил част от структурите на централната банка. През последните години обаче той е сериозен критик на влизането на България в еврозоната заради несъгласие с лихвените политики на Европейската централна банка, както и заради разногласията на самите членове на зоната. Само преди три седмици той написа пространно есе за икономическия сайт ekipbg.com, където обясни, че точно в момента страната няма нужда да бърза към чакалнята. 

Назначението идва в момент, в който правителството се ангажира с ускорена работа по подаването на документите за ERM II и е на прага на изпълнението им. 

Иначе Неновски е преподавател в УНСС, учил е в Москва, Швейцария и Франция. Бил е член на УС на БНБ в периода от 2002-ра до 2006 г., оглавявал е и бюрото по монератни и финансови анализи.

Преди години трябваше да стане и подуправител на БНБ, но тогава лично премиерът Бойко Борисов спря номинацията му. Неновски беше част и от екипа на Българската банка за развитие, но изкара там само някоко месеца.

През годините е бил съветник на президента Георги Първанов и на Пламен Орешарски, когато последният беше финансов министър в тройната коалиция.