Вносът на лекарствени продукти, медицински изделия, лични предпазни средства, необходими за борбата с COVID-19, ще бъде освободен от вносни мита и плащане на ДДС. 

Освен това се разширява обхватът на забраната за износ от България - без разрешение - на дезинфектанти и техни производни и на предпазните средства за лична защита. Такива са еднократни гащеризони, медицински и хирургични маски за еднократна употреба, защитни очила, латексови/нитрилови ръкавици и калцуни.

Това е решило днес правителството с промени в свои предишни решения, съобщиха от информационната служба на Министерския съвет. За забраната за износ без разрешение се казва, че "без включване на посочените медицински изделия в Решение № 159 на Министерския съвет съществува възможност за регламентиран износ на същите в трети страни". Този риск обаче можел да доведе "до реална опасност работещите „на първа линия" да останат без адекватна защита". От съобщението се разбира по-скоро, че износът ще бъде забранен за страни извън Европейския съюз. 

С решението се прецизира въведеното ограничение за износ на дезинфектанти и техни производни, като то обхваща дезинфектанти (биоциди) с доказано действие, т.е. такива, които са пуснати на пазара съгласно нормативните изисквания. Продуктите за дезинфекция, биоциди, съгласно националното и европейско законодателство, са на разрешителен режим. Издаването на разрешения за предоставянето на пазара на биоциди и контролът върху тях се извършва от Министерството на здравеопазването, припомня правителството.

Промените по отношение на освобождаване на вноса на определени продукти, имащи отношение към борбата с коронавируса, са мотивирани с решение на Европейската комисия от 3 април за освобождаване от вносни мита и от ДДС при внос на стоки.

"С постановлението се създават национални правила, като се определят стоките, подлежащи на освобождаване от вносни мита и от ДДС, както и лицата, които могат да ползват правилата за освобождаване", пише в съобщението. Отново става дума за лекарствени продукти, медицински изделия, лични предпазни средства.

"Не се допуска използването на освободените стоки за цели, различни от борбата с последиците от пандемията от COVID-19 през 2020 г.", гласи още правителственото решение.