Международната неправителствена организация "Амнести интернешънъл" изрази сериозна загриженост по повод действията на управляващите в България и Словакия спрямо ромските квартали. Властите в двете европейски държави поставиха редица ромски квартали под задължителна карантина с аргумента, че такива мерки са необходими за опазване на общественото здраве и безопасност, посочва организацията в доклад.

В България на специален пропускателен режим (а не под пълна карантина както Банско, например, б.р.) бяха поставени два столични квартала - "Факултета" и "Филиповци", след като бе установена концентрация на COVID-19 там. Започна масирано тестване на жителите. В други квартали в страната местните власти взеха отделни мерки. Здравни медиатори всекидневно обикалят махалите, за да информират населението как да се предпазва от вируса.
 

"Всички мерки, които умишлено са насочени към цели общности, без доказателства, че тези общности представляват опасност за общественото здраве по време на пандемията, вероятно са произволни и непропорционални и могат да представляват дискриминация", пишат в публично изявление от правозащитната организация. - "Ако правителствата не могат да докажат, че тези мерки са били законни, преследвали са легитимна цел и са пропорционални на тази цел, те представляват нарушение на правата на човека" - допълват.

От "Амнести" посочват още "докато мерките се прилагат в цялата страна, ромската общност в България е несъразмерно засегната от реакцията на правителството спрямо епидемията".

"При специални мерки кметовете в България оградиха ромски села и неформални селища и създадоха препятствия и полицейски контролно-пропускателни пунктове, за да се предотврати влизането и излизането на жителите.

Властите изградиха временни стени и наложиха пълен режим на ограничаване на ромските райони в градовете Нова Загора, Казанлък и Сливен, където живеят около 50 000 роми, твърдейки, че "липсата на дисциплина сред жителите му" прави мерките за социално дистанциране, трудни за прилагане", изброяват от организацията.

Припомнят и че подобни мерки бяха въведени в ромския квартал край Нова Загора, посочвайки, че "след като властите се аргументираха с това, че жителите не са имали достъп до чиста вода и канализация и поради това не са били в състояние да поддържат препоръчаното ниво на хигиена, за да се ограничи разпространението на вируса извън населените места".

"Властите обаче не предприели стъпки да гарантират, че на селището се предоставя пълен достъп до обществена доставка на вода по време на пандемията.

В някои случаи държавни служители твърдят, че мерките са били необходими в ромските общности поради големия брой на ромите, които се завръщат в България от сезонна работа в някои от силно засегнатите европейски страни, като например Испания и Италия, представляващи рискове за останалото население", твърдят правозащитниците.

Правителството препоръчва 14-дневна самокарантина за всички лица, които се връщат от тези страни, "но "Амнести Интернешънъл"  не е запозната с нито един случай, при който карантинни мерки бяха приложени толкова насилствено, колкото в ромските квартали", заявяват още.

И пак изброяват: "Няколко града, включително морският град Бургас, решиха да използват дронове с термични сензори, за да мерят дистанционно температурата на жителите в ромските селища. Докато дроновете се използват в други европейски страни за мерене на температурата на малки групи от хора, в България изглежда е насочено изключително към ромското население. И все пак не е ясно какви мерки ще бъдат предприети, ако някои от ромите се идентифицират като COVID-19 позитивни (има жители на столичните ромски квартали, които бяха настанени в болница, б.р.); нито е ясно как правителството ще гарантира, че нуждите на засегнатите хора са удовлетворени по време на карантината и останалата част от общността е защитена от разпространението на вируса", заявяват още от организацията.

"Въвеждането на мерки, фокусирани върху ромските квартали, беше придружено от все по-враждебна реторика срещу ромите, често използвана от политици", установяват още от "Амнести". 

И привеждат ВМРО като пример, като посочват: "коалиционен партньор на правителството, който използва кризата в общественото здравеопазване, за да представи ромската общност като колективна заплаха за общото население, която трябва да бъде "контролирана и заградена".

Министърът на вътрешните работи на страната Младен Маринов също заплаши  принудителни мерки "за защита на населението", ако ромите не спазват строги мерки за социално дистанциране - се твърди още в доклада. Оттам смятат още, че властите не правели нищо, за да предпазят ромското население.

"Докато ромските общности остават затворени в техните селища, няма данни властите да са оказали помощ на семействата, които живеят там, гарантиращи, че те могат да се съобразят със съветите на правитлеството за това как да се предпазят от инфекция, например чрез редовно измиване на ръце, достъп до необходимите здравни грижи, ако имат симптоми на COVID-19, и осигуряване на техните семейства по време на карантината", твърдят от "Амнести".

Тук можете да прочетете позицията на "Амнести" в оригинал.