Българската държава има на разположение над 1 млрд. лева за подпомагане на най-засегнатите. Тези пари не се използват, докато десетки хиляди малки фирми и семейства фалират.

През последните дни отговорните министри Дончев, Горанов и Сачева (без Караниколов, който вероятно е зает да разпределя фурми) не слязоха от телевизионните екрани и не спряха да ни убеждават колко успешна и полезна е мярката 60/40 и като цяло политиката за пресрещане на икономическата криза.

Дори повторена 1000 пъти, тази лъжа няма как да стане истина. По две причини - първо, българските фирми и семейства усещат икономическия удар и държавното бездействие. Те не могат да бъдат заблудени. Второ - числата не лъжат:

Министър Сачева отчита около 70 000 заети, чиито работодатели получават подкрепа по мярката 60/40. В общия случай става дума за работещи предприятия, които ползват суми значително под 1000 лв. месечно за малка част от работниците си, т.е. слабо засегнат едър бизнес.

Независимо от това нека приемем общо над 100 000 работници и принос на държавата от средно 1000 лв. месечно, което е далеч над сегашните данни. Това прави не повече от 300 милиона лева за три месеца. А отпуснатият за мярката бюджет е 1,5 млрд. лв., за колкото е нотифицирана и ЕК.

Следователно на разположение на бюджета има над 1 млрд., включени в актуализацията, които не се ползват и няма никаква перспектива да се ползват по мярката 60/40.

Разумното решение е тези средства да се пренасочат незабавно към по-ефективни мерки за подкрепа на широкия кръг бизнеси, семейни фирми и самоосигуряващи се лица, които не получават никаква помощ от бюджета, а са значително по-засегнати от кризата от бенефициентите на мярката 60/40.

Коментарът е от фейсбук страницата на евродепутата Радан Кънев. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.