Голяма част от българското общество и до днес продължава да смята, че България традиционно има общи интереси с Русия. Истината обаче е много по-различна.

Общото между нас се изчерпва с православната вяра и азбуката. Руснаците са получили тези два цивилизационни инструмента с нашето посредничество.

В дългата ни история българските политически интереси са съвпаднали само веднъж с тези на Русия. И в резултат на това съвпадение на днешния ден преди 143 години е обявена Руско-турската война от 1877-1878 г.

Русия не иска да води тази война, но е принудена от българите. Не е сигурно дали Русия щеше да спечели толкова бързо тази война, ако не беше приносът на българите.

Интересът на българите е бил да имат собствена държава. Интересът на Русия е бил да не загуби влиянието си сред българите. Така се стига до единственото съвпадение в историята на български и руски интереси.

Тази война завършва с освобождението на България от османско владичество. И с един добре изигран ход от страна на Русия - Санстефанския мирен договор. Предварително е било ясно, че голяма българска държава няма да има. Това не е съвпадало с интересите на нито една от т.нар. Велики сили. Включително на Русия.

Подписването на този договор е блестяща пиар акция. Тя все още носи дивиденти на Русия, тъй като датата на подписването на договора е национален празник на България. Масовата обществена представа у нас, според която добрата Русия ни е освободила в цялост, а лошият Запад след това ни е разпокъсал, продължава да вирее и трудно ще бъде изкоренена.

Историята обаче не е момент, а процес. 8 години по-рано добрата Русия бе против създаването на независима българска екзархия. 7 години по-късно добрата Русия бе против Съединението на Княжество България и Източна Румелия. През Първата световна война добрата Русия нападна България и нейните войски бяха разгромени от българските в Добруджа. А през 1944 г. добрата Русия ни окупира, като тази окупация продължи до 1989 г. Паметниците, посветени на тази окупация, все още грозно стърчат из България.

Нашите интереси с Русия ще съвпаднат изцяло, когато тя се превърне в европейска държава. Към момента обаче тя е по-скоро азиатска. Ние няма как да влизаме в открит конфликт с Москва, разбира се. Но трябва всякак да се дистанцираме от нея. Не заради емоции и чувства, а от чисто практически съображения. Просто това е нашият интерес. И той, както обикновено, не съвпада с руския.