"Ние излязохме от пика и загубихме битката по Великден", това заяви пред БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов, член на Националния оперативен щаб.

Като според него вече сме влезли в неблагоприятния вариант.

Математикът реши да даде аналогия с планината, за да обясни как се развива епидемията.

"Вие сте в планината и сте качили един малък връх. Имате различни пътища - да се върнете долу в долината, където има различни благинки или пътят ви да бъде отрязан, и да трябва да катерите следващия голям връх", онагледи как според него се развива ситуацията.

Даде и още една аналогия.

"Вие сте автомобил, който тръгва от София за Бургас по магистралата. Пътувате и срещате отбивка за Пазарджик, отбивка за Пловдив и Стара Загора. Тоест имате области, където трябва да вземате решение накъде да завиете... Нека се върнем към коронавируса. Когато се появи преди един месец, какво казах?  Дръжте карантината три седмици и ще получим добри новини. Хората тогава бяха много дисциплинирани, след три седмици стана ясно, че ще има пик около Великден. И аз тогава казах - дръжте карантината, защото има два изхода, приятен и неблагоприятен", това обясни още Витанов.

По думите му през определени интервали от време системата трябва да направи избор.

"Изборът беше направен по Великден, загубихме битката, влизаме в неблагоприятния вариант. Извънредното положение е изчислявано при благоприятния вариант - т. е., че максимумът заразени хора ще е сега, след което ще тръгнем малко надолу и след две-три седмици ще може да се отмени извънредното положение, мерки и т.н.", твърди математикът.

Според него първите изчисления на математиците от БАН показвали, че ако това не се беше случило, извънредното положение е можело да приключи до две седмици. По думите му огнищата ще започнат да растат, а вирусът ще стане по-силен и медицинските системи извън София може да не могат да издържат.

"Кога ще е следващата битка или пик? Вирусът сега ще стане по-силен, огнищата ще започнат да растат, особено в страната. И там медицинските системи ще бъдат силно натоварени, а те не са като тези в София или в по-големите градове. И може и да не издържат", посочи още проф. Витанов от БАН.